Στις 20/1 η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προσκάλεσε σε ανοιχτή συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στη συζήτηση πήραν μέρος επίσης οι οργανώσεις PRAKSIS, ASANTE, Pride Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που συνδιοργάνωσαν τη συνέντευξη, ενώ παραβρέθηκαν και η ΟΛΚΕ , ILGA EUROPE, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία, Κέντρο Ζωής και Colour Youth.

Οι οργανώσεις συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι το Σχέδιο Δράσης είναι ημιτελές, κατώτερο των προσδοκιών με προβληματική δομή και δεν λαμβάνει υπόψη τις αιτιάσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ούτε προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν κατά την υλοποίησή του.

Εκ μέρους της ΠΡΑΞΙΣ η Μ. Κλώκα επεσήμανε ότι οι ΜΚΟ δεν είναι απλά εμπειρογνώμονες του πεδίου, αλλά η συνεισφορά τους είναι πολύτιμη τόσο κατά το στάδιο της κατάρτισης του σχεδίου δράσης-κάτι που δυστυχώς δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση-όσο και κατά το στάδιο της εφαρμογής του, ενώ εκ μέρους της ΕΕΔΑ ο Κ. Τσιτσερλίκης τόνισε ότι αγνοείται ο θεμελιακός χαρακτήρας των δικαιωμάτων του ανθρώπου που διαπερνά όλους τους τομείς πολιτικής.

Από την ASANTE ο Ν.Κινουα αναφέρθηκε σε μία «έκθεση ιδεών» καλών προθέσεων που σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά την πραγματικότητα και έφερε το παράδειγμα της απόδοσης ιθαγένειας σε υπηκόους τρίτων χωρών, που «πάγωσε» ο πρωθυπουργός πριν από την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ(!)

Από το Θεσσαλονίκη pride καταγγέλθηκε ότι η γραμμή υποστήριξης 1528 για LGBT νέους και νέες την οποία επικαλείται το Σχέδιο Δράσης έχει πάψει να υφίσταται, ζήτημα στο οποίο επανήλθε η Κ.Κοσμίδου εκ μέρους της ΟΛΚΕ και της ILGA EUROPE, η οποία τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της γραμμής και της προβολής της, σχολιάζοντας επίσης ότι
το Σχέδιο Δράσης κακώς δεν λαμβάνει υπόψη στατιστικά στοιχεία για την ΛΟΑΤ/LGBT κοινότητα από τη FRA, το Annual Report της ILGA EUROPE και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ομοφοβικά περιστατικά), ενώ ζήτησε εφεξής να υπάρχει μεγαλύτερη και καλύτερη ποιοτικά επαφή με τις LGBT οργανώσεις. Από τους παρευρισκόμενους τονίστηκε επίσης η ανάγκη ενίσχυσης της εκπαίδευσης και εισαγωγής μαθήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού, το ζήτημα του σχολικού bullying σε ΛΟΑΤ νέους, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στα δικαιώματα των φορέων του HIV, στην ανάγκη προστασίας θυμάτων και μαρτύρων περιστατικών ρατσιστικής βίας, αλλά και στη διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου κατά το στάδιο της προανάκρισης.

Τέλος, από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο συντονιστής του Σχεδίου Δράσης και εκπρόσωπος της διυπουργικής ομάδας αναφέρθηκε στα δύο θεσμικά όργανα που συμμετείχαν-ως παρατηρητές-στο σχεδιασμό (Συνήγορος του Πολίτη και Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα τις επί μέρους δομικές αδυναμίες του σχεδίου και δηλώνοντας ότι θα ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις της διαβούλευσης και θα υπάρχει διαρκής επαφή με την Κοινωνία των Πολιτών κατά το στάδιο της υλοποίησης του Σχεδίου.

Μένει να το δούμε στην πράξη…

Δελτίο τύπου εξέδωσε και η

Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τη Δευτέρα 20.1.14 η ΜΚΟ PRAKSIS διοργάνωσε συνέντευξη τύπου για την έκδοση του εντύπου Εθνιού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο πάνελ εκτός από την Μαριανέλλα Κλώκα που διοργάνωσε τη συνέντευξη για τη ΜΚΟ PRAKSIS, παρευρέθησαν ο Θανάσης Βλαχογιάννης από το «Θεσσαλονίκη Pride» και ο Νικόδημος Μάινα Κινούα από την ΜΚΟ «Asante», ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Στέλιος Κούλογλου.

Στη συνέντευξη τύπου, όλες οι οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, σχολίασαν το έντυπο Σχέδιο Δράσης με πολύ αρνητικό τρόπο και απογοήτευση, κυρίως γιατί ποτέ δεν έγινε συνάντηση για διαβούλευση των οργανώσεων με την συντονιστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Σχέδιο Δράσης. Ιδιαίτερη αναφορά στο έντυπο έκανε ο Κωστής Παπαιωάννου από την ΕΕΔΑ.

Η ΟΛΚΕ με εκπρόσωπο το μέλος του ΔΣ, Κωνσταντίνα Κοσμίδου (πρώην μέλος του ΔΣ της ILGA – Europe και νυν μέλος του ΔΣ της ILGA World –παγκόσμιος οργανισμός των LGBT οργανώσεων), έκανε ανοιχτή παρέμβαση στη συζήτηση όχι μόνο όσον αφορά την ένταξη της γραμμής 1528 ως μία «πετυχημένη» κυβερνητική δράση, αλλά και για άλλα ζητήματα που αφορούν τα LGBT (Lesbian, gay, Bi, Trans) δικαιώματα, όπως:

Γιατί η συντονιστική επιτροπή του Σχεδίου Δράσης δεν έλαβε υπόψη τις καταδικαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, όσον αφορά το σύμφωνο συμβίωσης και τις ρατσιστικές επιθέσεις, ώστε να συμπεριλάβει όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα των LGBT ατόμων στο Σχέδιο Δράσης; (βάσει απόφασης ΟΗΕ το 2011 τα LGBT δικαιώματα θεωρούνται θεμελιώδη δικαιώματα).

Γιατί δεν έλαβε υπόψη της, τις ετήσιες αναφορές της ILGA – Europe (πανευρωπαϊκός οργανισμός LGBT οργανώσεων), όπου μέσα σε κάθε ετήσια αναφορά αναφέρεται η νομολογία και νομοθεσία κάθε κράτους όσον αφορά τα LGBT θέματα;

Γιατί δεν έλαβε υπόψη της τα στατιστικά στοιχεία της FRA όπου μέσα από την πρώτη μεγάλη πανευρωπαϊκή LGBT έρευνα το 2012, και 100.000 σχεδόν απαντήσεις, βγήκαν συνταρακτικά στοιχεία για την συντηρητική κοινωνία της Ελλάδας, για τον εκφοβισμό των LGBT ατόμων σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στη σχολική τους ηλικία;

Τέλος, δεν έλαβε ποτέ υπόψη της τα στατιστικά στοιχεία της Online έρευνας που είχε αναλάβει η ΟΛΚΕ για την ILGA – Europe, όπου σημειώθηκαν 237 ομοφοβικά περιστατικά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Εφόσον μάλιστα η επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στη γραμμή 1528 ως μία πετυχημένη δράση, καλό θα ήταν να είχαν έρθει σε επαφή μαζί μας να τους κοινοποιήσουμε στατιστικά στοιχεία της γραμμής και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα LGBT άτομα σε μικρές πόλεις στην Ελλάδα και στην περιφέρεια.

Δεν ζήτησε ποτέ την άποψη μας, για να αναφέρουμε πως η γραμμή 1528:

Διεκόπη αιφνιδίως πριν ακόμα λήξει το πιλοτικό έτος λειτουργίας της
Δεν είχαμε ποτέ πρόσβαση στα σχολεία για προώθηση της γραμμής, όπως όριζε η σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ)
Δεν μπήκε ποτέ το λογότυπο της γραμμής στο website της ΓΓΝΓ
Δεν πήραμε ποτέ απάντηση για τη συνέχιση λειτουργίας της γραμμής.

Η γραμμή 1528 είναι μία πετυχημένη δράση, αλλά όχι για να συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Δράσης, ως αποτελεσματική δράση κατά της διάκρισης των LGBT ατόμων από το κράτος. Είναι μια από τις πιο σημαντικές δράσεις για την LGBT κοινότητα, όπου η ΟΛΚΕ και άλλες οργανώσεις προώθησαν τη γραμμή με όσες δυνάμεις και τρόπους μπορούσαν, χωρίς τη βοήθεια της ΓΓΝΓ, αλλά με χρηματοδότηση της ΓΓΝΓ, όπου και την ευχαριστούμε θερμά.

Η γραμμή 1528, χωρίς καμία επίσημη προβολή από τα ΜΜΕ, είχε περισσότερες από τέσσερις (4) κλήσεις την ημέρα, σωτήριες επεμβάσεις σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις LGBT ατόμων που βρίσκονται στη περιθωριοποίηση, επαναλαμβανόμενες κλήσεις από άτομα που είχαν ανάγκη να μιλήσουν σε επαγγελματίες ψυχολόγους, καθημερινή επαφή και παραπομπή σε κρατικούς φορείς. Η συνέχιση της λειτουργίας της γραμμής θεωρείται επιτακτική ανάγκη!

Η ΟΛΚΕ τονίζει, όπως όλες οι οργανώσεις που παρευρέθησαν στη συνέντευξη, ότι η διαβούλευση θα έπρεπε να γίνει πριν από την έκδοση αυτού του εντύπου και ζητά να συνεχιστεί η διαβούλευση για μία ολοκληρωμένη γραφή των LGBT δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Ευελπιστούμε πως το Σχέδιο Δράσης, θα είναι απλώς Σχέδιο του Σχεδίου, και θα περιμέναμε την Ελληνική κυβέρνηση, λόγω της λιτότητας που επιβάλλει στους πολίτες της, να μην τυπώνει σχέδια που θα διαβουλευτούν και ίσως να ανασυνταχτούν και να…ξανατυπωθούν με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών!

Για το Δ.Σ της ΟΛΚΕ

Ζακ Κωστόπουλος
Μέλος Δ.Σ, Εκπρόσωπος Τύπου
6946526825