Περίληψη των δηλώσεων του Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Την περασμένη εβδομάδα, οι μάχες και η ενδοθρησκευτική βία στην πρωτεύουσα Bangui οδήγησαν στον εκτοπισμό περίπου 159.000 ατόμων και στη δολοφονία 450. Επιπλέον 160 δολοφονίες σημειώθηκαν σε άλλα μέρη της χώρας, σύμφωνα με τον Εθνικό Ερυθρό Σταυρό και το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες της Δανίας. Αυτές οι αναφορές προέρχονται κυρίως από περιοχές στη βορειοδυτική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Στο αεροδρόμιο του Bangui διαμένουν 38.000 άνθρωποι, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποχωρητήρια, εγκαταστάσεις υγιεινής ή καταφύγιο από τις βροχές και τον ήλιο. Οι συνθήκες επιδεινώνονται, τόσο εκεί όσο και σε άλλες περιοχές.
Σήμερα, δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στην εκκλησία Saint Joseph Mukassa στο Bangui. Η εκκλησία έχει μόνο μία παροχή νερού. Οι νέοι της περιοχής έχουν σκάψει αποχωρητήρια στο έδαφος. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) τους πρόσφερε πλαστικά καλύμματα για να εξασφαλίσει ένα βαθμό ιδιωτικότητας και να δημιουργήσει χώρους όπου μπορούν να πλυθούν.
Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, στέγη, σαπούνι και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ανάμεσά τους βρίσκονται 460 άτομα που χρήζουν ιατρικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων 101 εγκύων. Μέχρι στιγμής, έχουν συμβεί τρεις γεννήσεις.
Η Υ.Α. παρείχε σκηνές στη συνεργαζόμενη οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η οποία διευθύνει μια κλινική στο αεροδρόμιο. Βοήθεια επίσης δίδεται και σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ συνεργαζόμαστε με άλλες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και ΜΚΟ για να επιταχύνουμε τη διεξαγωγή ανθρωπιστικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Προς το παρόν, η βοήθεια έχει φτάσει σε σχετικά μικρό αριθμό ατόμων –σε 3.500 οικογένειες στο Bangui και σε 3.000 στην Bossangoa– ενώ πολύ περισσότερη είναι αναγκαία. Για μία ακόμη φορά, κάνουμε έκκληση σε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν τη διέλευση της
ανθρωπιστικής βοήθειας και να προστατεύσουν τους άμαχους. Υπάρχουν τακτικές αναφορές για αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων, για στρατολόγηση παιδιών, σεξουαλική και έμφυλη βία, λεηλασίες και καταστροφή περιουσιών.

Η αύξηση των ατόμων που διαφεύγουν σε γειτονικές χώρες, σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα είναι ενδεικτική της τρέχουσας αναταραχής στο εσωτερικό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει δεχθεί
σχεδόν 1.800 πρόσφυγες, κυρίως από το Bangui, συμπεριλαμβανομένων 1.457 στο Zongo και πάνω από 300 στο Libenge.
Οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο Libenge χρειάστηκε να περπατήσουν αρκετές ημέρες μαζί με τα παιδιά τους για να φθάσουν σε χωριά απέναντι από αυτή την περιοχή. Από εκεί, χρησιμοποίησαν βάρκες για να διασχίσουν τον ποταμό Oubangui. Πολλοί έφτασαν εξαντλημένοι, καθώς διέσχισαν με τα πόδια απόσταση 200 χλμ. μέσα στο δάσος. Μαζί με τις νέες αφίξεις, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό υπάρχουν σήμερα περίπου 47.000 πρόσφυγες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η Υ.Α. φροντίζει για τη μετεγκατάσταση των νέων προσφύγων σε δύο καταυλισμούς – στον καταυλισμό Mole (στο Zongo) και στον καταυλισμό Boyabo
(στο Libenge).
Η Δημοκρατία του Κονγκό επίσης καταγράφει νέες αφίξεις από την περιφέρεια Lobaye της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Ορισμένοι πρόσφυγες ανέφεραν στο προσωπικό μας ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται καθ’ οδόν. Από τον
Μάρτιο, πάνω από 10.500 πολίτες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Δημοκρατία του Κονγκό. Την περασμένη χρονιά, η κρίση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία οδήγησε συνολικά πάνω από 70.000 άτομα σε γειτονικές χώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:
Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, e-mail:
kehayioy@unhcr.org, τηλ. 210 6726462
Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Επικοινωνίας
nanou@unhcr.org, τηλ. 210 6756801