Πρωτοδίκης από την Κω εξέδωσε εντολή να μην μεταδοθεί από το Mega η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη που αφορά σε δημοσιογραφική έρευνα για το Φαρμακονήσι  και είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τρίτη.

Ζητεί μάλιστα να διακοπεί και η μετάδοση του διαφημιστικού τρέιλερ της εκπομπής.

Το σκεπτικό της δικαστικού λειτουργού είναι ότι η μετάδοσή της θα παρεμποδίσει την εν εξελίξει δικαστική έρευνα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega, ότι έχει μιλήσει με πρόσωπα που γνωρίζουν πληροφορίες για την τραγωδία, όπως ένας δύτης που βούτηξε στο ναυάγιο.

“Η πρωτοδίκης πάει και ένα βήμα παραπάνω μας απαγορεύει να ασχοληθούμε και στο μέλλον με την υπόθεση”, είπε ο δημοσιογράφος, συμπληρώνοντας ότι είχαν πάρει άδεια από τις λιμενικές και στρατιωτικές αρχές προκειμένου να μεταβούν στο Φαρμακονήσι.
“Δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι μπορεί κάποια πρωτοδίκης να μπει εμπόδιο παρότι κάποιοι μάρτυρες μας είπαν ότι τους συνέστησε η πρωτοδίκης να μην μιλήσουν στους δημοσιογράφους” σημείωσε, γνωστοποιώντας επίσης ότι υπήρχαν μάρτυρες που μίλησαν στην εκπομπή αλλά δεν έχουν ακόμη ειδοποιηθεί από τη δικαιοσύνη.

“Να εξηγήσει κάποιος στην πρωτοδίκη ότι άλλη είναι η δουλειά του δημοσιογράφου και άλλη του δικαστικού λειτουργού“, πρόσθεσε.Από το Mega ανακοινώθηκε ότι η εκπομπή θα προβληθεί κανονικά.

Τι γράφει ο Στ. Θεοδωράκης στο protagon.gr

Το ρεπορτάζ για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι που στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους άρχισε για τους «Πρωταγωνιστές», λίγο μετά τη βύθιση του τουρκικού σκάφους «Conzuru», στις 20 Ιανουαρίου.

Ξεκινήσαμε με τους μετανάστες που επέζησαν. 13 Αφγανοί και 3 Σύριοι – 14 άντρες, μια γυναίκα, ένα μωρό. Τους βρήκαμε στην Αθήνα, φιλοξενούμενους σε έναν ξενώνα. Περάσαμε δυο μέρες μαζί τους.

Αμέσως μετά φύγαμε για το Φαρμακονήσι. Λέρο δηλαδή και από εκεί με «φουσκωτό» για την «Φαρμάκο» – έτσι λένε οι ντόπιοι ψαράδες το «νησί των ναυαγών».

Τα τελευταία χρόνια θα βρεις εκεί μόνο στρατό. Φαντάρους και μονιμάδες που κοιτάνε με κιάλια την θάλασσα που μας χωρίζει από την Τουρκία.

Αυτή η «στρατιωτική φρουρά» ήταν που εντόπισε το μικρό σκάφος, σταματημένο να  θαλασσοδέρνεται στα κύματα, ύψους – εκείνο το βράδυ – σχεδόν 2 μέτρα.

Για την προσέγγιση και την κινηματογράφηση στις «επίμαχες περιοχές» είχαμε πάρει άδειες από το υπουργεία Αμύνης και Ναυτιλίας.

Η «μητέρα Τερέζα» των μεταναστών, η γυναίκα που συντονίζει την Επιτροπή Συμπαράστασης Μεταναστών και Προσφύγων Λέρου, μίλησε και αυτή στην εκπομπή.

Όπως και οι ψαράδες που ζουν συχνά, μικρά και μεγάλα, ναυάγια με απελπισμένους μετανάστες και πρόσφυγες που ξεγελιούνται από τους τούρκους διακινητές και μπαίνουν σε σαπιοκάραβα χωρίς σωσίβια, χωρίς όργανα και χωρίς φώτα. Κάποια στιγμή φτάσαμε και στους λιμενικούς.

Αυτούς που έβγαλαν από την θάλασσα τους 16 αλλά έχασαν 11 – 3 γυναίκες, 5 αγόρια, 3 κορίτσια.

Μιλήσαμε με τον καπετάνιο του διασωστικού σκάφους και με τον δύτη που βούτηξε και –μαζί με άλλους 4 τολμηρούς– στα 73 μέτρα εντόπισε το ναυαγημένο σκαρί.

Στο κουφάρι του βρήκαν -και έβγαλαν- 4 σώματα.

Υπάρχουν και άλλοι όμως παγιδευμένοι στην καμπίνα του σαπιοκάραβου. 3-4; κανένας δεν μπορεί να το πει με σιγουριά.

Επαναλαμβάνω ένα-ένα τα στοιχεία που θα συνθέσουν τους επόμενους «Πρωταγωνιστές» γιατί προσπαθώ να καταλάβω τι από όλα αυτά ενόχλησε την ανακρίτρια κύρια Αντιγόνη Σταμολέκα.

Ειλικρινά δεν έχω απάντηση. Ούτε πιστεύω ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων – όπως με ρωτούν διάφοροι συνάδελφοι.

Δυο φορές τις τελευταίες ημέρες προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την Ανακρίτρια. Θα την ρωτούσαμε πότε θα βγει το πόρισμα της.

Την «απάντηση» την πήραμε την Πέμπτη το μεσημέρι όταν στο μοντάζ, μας φέρανε την «εντολή» της: ζητεί να μην μεταδοθεί η εκπομπή, «μέχρις ότου περατωθεί η διεξαγόμενη κύρια ανάκριση».

«Επιπροσθέτως δεν πρέπει να μεταδίδεται εφεξής το αντίστοιχο διαφημιστικό τρέιλερ της εν λόγω εκπομπής».

Με όλο το σεβασμό στην ελληνική δικαιοσύνη θα μου επιτρέψετε να πω ότι σε αυτό το σημείο γέλασα.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης με διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να βγω στην παρανομία μαζί με τα «απαγορευμένα τρέιλερ».

Το Σύνταγμα δεν προβλέπει προληπτική λογοκρισία.

«Και αλίμονο, αν οι δημοσιογράφοι έπρεπε να πάρουν άδεια από τους δικαστές για να ερευνήσουν ένα θέμα».

Τότε, για να μιλήσω μόνο για τους «Πρωταγωνιστές», δεν θα είχαμε κάνει εκπομπή ούτε για την Μαρφίν, ούτε για την Κωνσταντίνα Κούνεβα, ούτε για τον Παύλο Φύσσα, ούτε για τους Locοs της Χίου ούτε για τους VIP κρατούμενους της κρίσης.

Η συνέχεια λοιπόν κυρία ανακρίτρια επί της οθόνης.

Ελπίζω ότι σήμερα-αύριο θα ολοκληρώσουμε την έρευνα μας, θα ξενυχτήσουμε το σαββατοκύριακο και μέχρι το βράδυ της Τρίτης θα έχουμε παραδώσει στο Mega την εκπομπή για την οποία τόσο πολύ αγωνιάτε.

Πηγή nooz.gr