Βίαιη και απρόκλητη επίθεση από διμοιρία των ΜΑΤ σημειώθηκε πριν από λίγο κατά φοιτητών που πραγματοποιούσαν συμβολική ειρηνική διαμαρτυρία για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι έξω από το πολιτικό γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο», οι αστυνομικοί επιτέθηκαν κατά των φοιτητών, αλλά και δημοσιογράφων και φωτογράφων που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ χτυπήθηκε και ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδης.

Όπως κατήγγειλε ο ρεπόρτερ του ραδιοφωνικού σταθμού, οι άνδρες της ομάδας Δέλτα που συμμετείχαν στην επίθεση δεν έφεραν διακριτικά, ενώ ανάγκασαν τους φοιτητές να ξαπλώσουν στο έδαφος, κλωτσώντας και δέρνοντάς τους.

Μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη, ο βουλευτής Δράμας κ. Καραγιαννίδης διηγήθηκε πως στο σημείο βρίσκονταν 50 με 60 άτομα από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που στέκονταν με ένα πανώ, και ξαφνικά δέχθηκαν “τρομακτική” επίθεση χωρίς κανένα λόγο, κατά την οποία χτυπήθηκαν όχι μόνο οι φοιτητές, αλλά και δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, καθώς και άνθρωποι που έσπευσαν να τους σώσουν. “Τα παιδιά τα σέρνανε στο πεζοδρόμιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά, και είπε πως γίνονται προσαγωγές.

Υποστήριξε ακόμα ότι υπάρχει οπτικό και ηχητικό υλικό από την επίθεση, που αποδεικνύει την αστυνομική βιαιότητα και θα δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα.

Κατήγγειλε επιπλέον πως οι αστυνομικοί δε φέρουν διακριτικά και κανείς δε δίνει τα στοιχεία του, και κάλεσε τον κόσμο να βγει στο δρόμο και να διαδηλώσει για το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν την αντίδρασή τους.

(πηγή: Κουτί της Πανδώρας)

Δελτίο τύπου που καταδικάζουν την κρατική αυθαιρεσία έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Το παραθέτουμε παρακάτω.
Απρόκλητη βία, ξυλοδαρμοί και προσαγωγές η απάντηση της κυβέρνησης για το Φαρμακονήσι!
Η Κυβέρνηση, σε μία πρωτοφανή επίδειξη αστυνομικής βίας και αυταρχισμού, προέβη στην προσαγωγή 47 φοιτητών μελών της Αριστερής Ενότητας, καθώς και ενός περιοίκου(!), για την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μπροστά στο γραφείο του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, με αφορμή το έγκλημα στο Φαρμακονήσι. Αστυνομικοί της ομάδας «Δ» εντελώς απρόκλητα αμέσως μετά την ανάρτηση του πανό των διαδηλωτών προέβησαν σε βίαιη προσαγωγή των συμμετεχόντων. Επίσης χτύπησαν το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καραγιαννίδη, ενώ ο Δήμαρχος Κομοτηνής ο οποίος έτυχε να είναι παρών στο περιστατικό προσπάθησε μάταια να αποτρέψει τον ξυλοδαρμό και τη βίαιη προσαγωγή των φοιτητών. Δυστυχώς ένας εκ των φοιτητών χτυπήθηκε άσχημα και προσήχθη στη ΓΑΔΑ, χωρίς να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας σε μία καθόλα ειρηνική διαμαρτυρία, η οποία εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στο Φαρμακονήσι. Ήδη εχθές στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσε το στίγμα των εξελίξεων, προσπαθώντας να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της έρευνας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς ζητούμε την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος στο Φαρμακονήσι και την απόδοση των ευθυνών στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, παράλληλα με την προστασία των θυμάτων. Για το θέμα αυτό ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων, Βαγγέλης Πισσίας δήλωσε: «Η πολιτική της κυβέρνησης καθιστά τους λιμενικούς ανθρωποφύλακες μιας “Ευρώπης Φρούριο”,  οι οποίοι δεν ενεργούν μόνο αυτοβούλως, άλλα εκτελούν ταυτόχρονα άνωθεν και έξωθεν εντολές. Η απάντηση στην εγκληματική καταστολή τόσο των μεταναστών που θέλουν να φθάσουν στην ευρωπαϊκή γη, όσο και των συμπολιτών μας που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μια άλλη διακυβέρνηση σε μία άλλη  ανοιχτή και αλληλέγγυα Ευρώπη». 

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων