racismΣτα σημαντικά βήματα που έχουν επιτευχθεί, αλλά και σε επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Mutuma Ruteere, μετά το πέρας πενθήμερης επίσκεψής του στη χώρα. Ο Ειδικός Εισηγητής του Ο.Η.Ε. για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και να τιμωρήσει με αυστηρότητα τον ανοιχτά ρατσιστικό λόγο και την παρακίνηση σε βία.

«Πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της λεκτικής βίας και της ρητορικής μίσους ενάντια στα μέλη των ευάλωτων ομάδων συμπεριλαμβανομένων των παράτυπων μεταναστών και μειονοτήτων όπως οι Ρομά», σημείωσε ο κ. Ruteere υπογραμμίζοντας ότι η καταπολέμηση του μίσους και των προκαταλήψεων δεν έχει να κάνει μόνο με οικονομικούς πόρους. «Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει την αιτία οπισθοδρόμησης στον αγώνα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 8 Μαΐου.

Ο Ειδικός Εισηγητής καλωσόρισε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας, όπως τις σχετικές τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τη δημιουργία ειδικών μονάδων στην Αστυνομία. Επίσης, αναφέρθηκε στο ειδικό βάρος των ΜΜΕ, της εκπαίδευσης, των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών στην αμφισβήτηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων. Προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στο διορισμό Εισαγγελέων για θέματα ρατσισμού σε όλη την επικράτεια, να επεκτείνουν τα μέτρα προστασίας για τα θύματα ρατσιστικής βίας, αλλά και να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη αρχή ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοπιστία των ερευνών για πράξεις αστυνομικής βίας.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Ελλάδα, σε αποκλειστικά του σχόλια στο 1againstracism.gr, ο Ειδικός Εισηγητής ανέλυσε το φαύλο κύκλο των διακρίσεων, οι οποίες επηρεάζουν κάθε τομέα της ζωής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ειδικός του ΟΗΕ για θέματα ρατσισμού καλεί την Ελλάδα να ενισχύσει τον αγώνα ενάντια στη ρητορική μίσους και την παρακίνηση σε βία

ΑΘΗΝΑ/ΓΕΝΕΥΗ (12 Μαΐου 2015) – Ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού, κος Mutuma Ruteere, κάλεσε σήμερα την Κυβέρνηση της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και να τιμωρήσει με αυστηρότητα τον ανοιχτά ρατσιστικό λόγο και την παρακίνηση σε βία.

«Πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της λεκτικής βίας και της ρητορικής μίσους ενάντια στα μέλη των ευάλωτων ομάδων συμπεριλαμβανομένων των παράτυπων μεταναστών και μειονοτήτων όπως οι Ρομά», είπε ο κος Ruteere με την ολοκλήρωση* της πρώτης επίσημης αποστολής στην Ελλάδα.

«Η καταπολέμηση του μίσους και των προκαταλήψεων δεν έχει να κάνει μόνο με τους οικονομικούς πόρους, ενώ σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων στο πρόσωπο των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας συμβάλλει μόνο στην ενίσχυση του κλίματος εχθρότητας και στη βία προς αυτές τις ομάδες και τα άτομα», τόνισε ο ειδικός για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, ο Ειδικός Εισηγητής, αναγνώρισε τη συνεχή και θερμή φιλοξενία του ελληνικού πληθυσμού, «καθώς οι πολίτες καταβάλλουν προσπάθειες να σώσουν μετανάστες από τον πνιγμό και να τους παρέχουν βασικά αγαθά, παρά την έλλειψη βασικών πόρων που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης».

Ο κος Ruteere καλωσόρισε επίσης τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ρατσιστικής βίας, οι οποίες περιλαμβάνουν τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου, τη δημιουργία ισχυρών και αξιόπιστων θεσμών όπως οΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και οι Ειδικοί Εισαγγελείς για θέματα εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο και οι ειδικές μονάδες της Αστυνομίας για την παροχή βοήθειας σε θύματα ρατσιστικής βίας.

Στο τέλος της πενθήμερης αποστολής, διατύπωσε ορισμένες συγκεκριμένες συστάσεις συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της δημιουργίας μηχανισμών έτσι ώστε τα θύματα να έχουν τη δυνατότητα υποβολής καταγγελίας καιΠΡΟΣΒΑΣΗ στη δικαιοσύνη καθώς και της προσήκουσας τιμωρίας των δραστών.

Ο ειδικός για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπογράμμισε τις επίσημες προσπάθειες που έχουν αναληφθεί για τη διερεύνηση πράξεων αστυνομικής βίας μέσω εσωτερικού μηχανισμού εποπτείας και ζήτησε τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοπιστία των σχετικών ερευνών.

«Τέλος, οι Ρομά στην Ελλάδα,ΑΝ και στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι Έλληνες πολίτες, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ανεξέλεγκτες διακρίσεις και παραμένουν οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτοι. Συνεπώς καλώ την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη και να εφαρμόσει επειγόντως τις πολυάριθμες συστάσεις των απεσταλμένων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών θεσμών», τόνισε ο ειδικός.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, από τις 4 έως τις 8 Μαΐου, ο κος Ruteere πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, εκπροσώπους της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, φορείς του ΟΗΕ στην Ελλάδα, τους εθνικούς θεσμούς για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και ιδιωτικούς οργανισμούς.

Ο Ειδικός Εισηγητής θα παρουσιάσει την τελική έκθεση της επίσκεψής του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2016.

(*) Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που έγινε με την ολοκλήρωση της αποστολής εδώ:

http:/WWW.ohchr.org/Documents/Issues/Racism/statement_visitGreece2015_GR.doc

ΤΕΛΟΣ

Ο κ. Mutuma Ruteere (Κένυα) ορίστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως Ειδικός Εισηγητής για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού, ρατσιστικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας τον Νοέμβριο του 2011. Ως Ειδικός Εισηγητής, είναι ανεξάρτητος από οποιαδήποτε Κυβέρνηση ή οργανισμό και ενεργεί ατομικά. Για να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: http:/ www.ohchr.org/EN/Issues/Racism/SRRacism/Pages/IndexSRRacism.aspx

Ανθρώπινα Δικαιώματα ΟΗΕ, Σελίδα χώρας – Ελλάδα: http:/WWW.ohchr.org/EN/Countries/ENACARegion/Pages/GRIndex.aspx

Για περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις από μέσα ενημέρωσης, παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με:
Αθήνα: Στέλλα Νάνου (+30 693 793 4515 / nanou@unhcr.org) ή Thierry del Prado (+30 694 547 1600 / tdelprado@ohchr.org)
Γενεύη: Yaye Ba (+41 22 917 9210 / yba@ohchr.org ) ή να στείλετε e-mail στη διεύθυνση: racism@ohchr.org

Για ερωτήσεις από μέσα ενημέρωσης προς άλλους ανεξάρτητους ειδικούς του ΟΗΕ:
Xabier Celaya, Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΗΕ – Μονάδα Μέσων Ενημέρωσης (+ 41 22 917 9383 / xcelaya@ohchr.org)

Ακολουθήστε το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Facebook: https:/ www.facebook.com/unitednationshumanrights
Twitter: http://twitter.com/UNrightswire
Google+ gplus.to/unitednationshumanrights
YouTube: http://www.youtube.com/UNOHCHR

Δείτε τον Οικουμενικό Δείκτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: http://uhri.ohchr.org/en

πηγή:http://www.unhcr.gr/