10383479_10153365583008481_2990917998888659019_nΑνοιχτή επιστολή προς τον Αναπλ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ.Μουζάλα

Το τελευταίο διάστημα με την εφαρμογή της νέας διαδικασίας διέλευσης των συνόρων στην Ειδομένη, μετά τα επεισόδια που συνέβησαν στις αρχές Δεκεμβρίου, όλοι/ες εμείς που ενώσαμε στις δυνάμεις μας και στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους/στις πρόσφυγες, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ενός παραλογισμού.

Πιο συγκεκριμένα στην Ειδομένη η πρακτική εδώ και ένα μήνα είναι να σταματούν όλα τα λεωφορεία σε πρατήριο βενζίνης 20 χιλιόμετρα περίπου από τα σύνορα, όπου και παραμένουν από λίγες ώρες έως και μία ημέρα στις συγκεκριμένες ιδιωτικές εγκαταστάσεις, περιμένοντας από τις αστυνομικές αρχές την έγκριση για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι πρόσφυγες είναι υποχρεωμένοι/ες να περιμένουν στο κρύο εκτός αν οι οδηγοί προθυμοποιηθούν να έχουν τις μηχανές των λεωφορείων σε λειτουργία, ενώ στους χώρους του καφέ και του εστιατορίου δεν μπορεί να κάτσει κάποιος/α αν δεν καταναλώσει κάποια από τα προϊόντα που πωλούνται. Επιπλέον, με το πρόσχημα του ιδιωτικού χώρου, κάθε απόπειρα εθελοντών/ντριών να προσφέρουν βοήθεια στους/στις πρόσφυγες αποτρέπεται και η πρόσβαση στις οργανώσεις «απαγορεύεται» από την αστυνομία. Και όλα αυτά, τη στιγμή που στα σύνορα μετά από πολύμηνη συνεργασία μεταξύ τους και παρά την κρατική ολιγωρία και αδιαφορία, εθελοντικές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο συνεννόησης και αυτοοργάνωσης και να προσφέρουν όλες αυτές τις υπηρεσίες ελεύθερα και χωρίς κόστος για τους πρόσφυγες και τις κρατικές υπηρεσίες. Στο αναξιοποίητο στημένο camp υπάρχει η δυνατότητα να παρέχονται στους πρόσφυγες θερμαινόμενοι χώροι αναμονής, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πόσιμο νερό και υποδομές ατομικής υγιεινής, χώροι για την παραμονή και απασχόληση παιδιών, δωρεάν σύνδεση ίντερνετ μέσω WiFi και φόρτιση κινητών τηλεφώνων, ζεστό και φρεσκομαγειρεμένο γεύμα με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων, χώροι για την διανομή ρούχων, παπουτσιών και άλλων ειδών για την αντιμετώπιση του χειμερινού ψύχους (σκούφους, γάντια κασκόλ κλπ) και υποστήριξη από διερμηνείς που μπορούν να παρέχουν πληροφορίες και ενημέρωση στους πρόσφυγες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους από τις χώρες που θα διαβούν και για τις χώρες που θα ζητήσουν άσυλο.

Παρόλα αυτά η Αστυνομική Διοίκηση στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης –προφανώς ακολουθώντας εντολές – έχει αποκλείσει την περιοχή του καταυλισμού που δημιουργήθηκε από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και όταν επιτέλους μεταφερθούν οι πρόσφυγες με λεωφορεία στο σημείο των συνόρων, αντί να κατευθυνθούν στο χώρο του camp, οδηγούνται απευθείας προς τη γείτονα χώρα! Οι εθελοντές/ντριες προσπαθούν μέσα σε αυτά τα λίγα λεπτά να εφοδιάσουν τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους με ότι μπορεί να χρειαστούν στο ταξίδι τους ενώ ταυτόχρονα διανέμεται ζεστό φαγητό το οποίο είτε καταναλώνουν άμεσα «στα όρθια» είτε το κρατούν σε τσάντα για να το καταναλώσουν κρύο μετά τη διάβαση των συνόρων. Ταυτόχρονα γινόμαστε μάρτυρες περιπτώσεων που οι πρόσφυγες περιμένοντας τη σειρά τους είναι υποχρεωμένοι/ες να περιμένουν καθισμένοι/ες στο έδαφος σε χαμηλές θερμοκρασίες την ίδια στιγμή που λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχουν αναξιοποίητες δομές που με τόσο κόπο έχουν στηθεί γι αυτό το σκοπό και χωρίς να συντρέχει κάποιος εμφανής λόγος να μην χρησιμοποιούνται.

Η εχθρική και ανάλγητη πολιτική που εφαρμόζεται στο προσφυγικό, με τους φράχτες και την ακύρωση ασφαλών χερσαίων διόδων με συνέπεια τα ναυάγια και τις εκατοντάδες νεκρών προσφύγων, με το διαχωρισμό σε μετανάστες/τριες και πρόσφυγες και την εκ νέου λειτουργία των κέντρων κράτησης, με την προσήλωση στον έλεγχο των συνόρων και στην αποτροπή των προσφυγικών ροών, βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της σε τοπικό επίπεδο στην παράλογη πρακτική που ακολουθείται τον τελευταίο μήνα στην Ειδομένη.

 

Ζητάμε από την πολιτεία:

Να αναθεωρήσει άμεσα τη συγκεκριμένη διαδικασία διέλευσης των συνόρων στην Ειδομένη που εμποδίζει την πρόσβαση των προσφύγων σε υλική βοήθεια, υπηρεσίες και δομές που δημιουργήθηκαν με πολύ κόπο μέσω της έμπρακτης έκφρασης αλληλεγγύης πολιτών και οργανώσεων καλύπτοντας για άλλη μία φορά την κρατική ανεπάρκεια και ολιγωρία.

Να τερματίσει τη σκανδαλώδη αυτή πρακτική η οποία, πέρα από το ότι συνιστά πηγή επιπλέον ταλαιπωρίας για τους βασανισμένους αυτούς ανθρώπους, δίνει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένη επιχείρηση να κερδοσκοπεί εκμεταλλευόμενη την αδιανόητη αυτή ανθρωπιστική κρίση καθώς της έχουν χορηγηθεί μονοπωλιακού τύπου επιχειρηματικά προνόμια καθιστώντας την το μοναδικό «φορέα» συνδρομής –με το αζημίωτο βέβαια- των προσφύγων στην περιοχή.

Εθελοντές Κιλκίς Πρόσφυγες Ειδομένη

Εθελοντική ομάδα ΘΕΛΗΣΗ

Ένωση Συλλόγων Γονέων Πεύκων

Ετεροτοπία, χώρος πολιτισμού και πολιτικής

Ευαγγελική Εκκλησίας Βόρειας Ελλάδας – Ομάδα Μυλοτόπου

Καλαθάκι, Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Θεσσαλονίκη

Κοινωνικός χώρος «Οικόπολις»

ΝΑΟΜΙ, δημιουργική κυψέλη προσφύγων

Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Ομάδα αλληλεγγύης Σερρών για τους πρόσφυγες

Oμάδα υποστήριξης προσφύγων δήμου Χαλκηδόνας

Πανελλήνιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος

Πρωτοβουλία Γυναικών σε δράση Έδεσσας

Πρωτοβουλία Γυναικών Λάρισας

Refugee Solidarity Movement Thessaloniki-Eidomeni

Υλική Υποστήριξη Προσφύγων – Γιαννιτσά

Χριστιανική Κίνηση Αγάπης