431CDF77677D7D6FF4AFC26FCE077DE8Βίαιες επιθέσεις, ατιμωρησία, διαχωρισμό στα σχολεία και ρατσιστική βία ενάντια στους χιλιάδες Ρομά που ζουν στην Ελλάδα καταγράφει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά (Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση).
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκτιμώμενοι 250.000 έως 350.000 Ρομά που ζουν στην Ελλάδα βιώνουν ρατσιστική μεταχείριση εδώ και πολλές γενεές.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Δικαιοσύνη ζητάμε: Η αποτυχία της Ευρώπης να προστατεύσει τους Ρομά από τη ρατσιστική βία» εξετάζει τη βία με κίνητρο το ρατσιστικό μίσος και την παρενόχληση που υφίστανται οι Ρομά εκ μέρους των αρχών και πολιτών της Τσεχίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας και επισημαίνει τις βαθιές ανησυχίες της οργάνωσης για ολόκληρη την Ευρώπη.

Η έκθεση διαπιστώνει σημαντική αύξηση της βίας κατά των Ρομά στην Ευρώπη και επισημαίνει ότι ορισμένες κοινότητες Ρομά ζουν υπό τη μόνιμη απειλή της βίας και των επιθέσεων τύπου πογκρόμ.

Διαπιστώνει, επίσης, έντονη βία με κίνητρο το ρατσιστικό μίσος σε Γαλλία, Τσεχία και Ελλάδα, για την οποία αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σειρά επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2012 και το 2013 εναντίον της κοινότητας των Ρομά στο Αιτωλικό της Δυτικής Ελλάδας.

Περιλαμβάνει σχετικές αφηγήσεις μεταξύ των οποίων της Ειρήνης, κατοίκου του Αιτωλικού, η οποία διηγήθηκε το πώς έσωσε τα παιδιά της, όταν τον Ιανουάριο του 2013 περίπου 70 άτομα τούς επιτέθηκαν πετώντας βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα στα σπίτια τους.
«Όταν είδα να έρχονται, άρπαξα τα παιδιά μου και κλειστήκαμε στο σπίτι. Τα παιδιά μου έκλαιγαν και ούρλιαζαν… φοβήθηκα. Κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο συνειδητοποίησα ότι ήξερα τους περισσότερους, μεγαλώσαμε μαζί. Πέταξαν ένα γυάλινο μπουκάλι από το παράθυρο και το σπίτι πήρε όλο φωτιά».Έξι σπίτια και τέσσερα αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ή καταστράφηκαν από τους εισβολείς εκείνη την ημέρα. Πολλοί Ρομά δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι ένιωσαν προδομένοι από την αστυνομία. Ένας είπε: «Μπορούσα να δω από το εσωτερικό του σπιτιού μόνο δύο αστυνομικούς… Απλά κοιτούσαν και ζητούσαν από τους ανθρώπους να σταματήσουν. Δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από αυτό».Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις και την ΕΕ να δεσμευθούν ότι θα εξαλείψουν την μάστιγα των διακρίσεων κατά των Ρομά, τη μισαλλοδοξία και τη βία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν: “Ένταξη με σεβασμό στην επιλογή του πολιτισμικού προτύπου και του τρόπου ζωής που οι ίδιοι επιλέγουν” και τονίζουν: “Δυστυχώς, στη μακροχρόνια ιστορία τους, οι Ρομά  έχουν υποστεί ρατσιστικές  διώξεις, πογκρόμ και βίαιες εκτοπίσεις,  ενώ παράλληλα έχουν βιώσει μια γενοκτονία από τη ναζιστική Γερμανία. Στη σύγχρονη Ελλάδα, η πολιτική του κοινωνικού αποκλεισμού και της μηδενικής ανοχής που βιώνουν οι εκτιμώμενοι 250.000 έως 350.000 Ρομά, επιλέγεται σε αντιδιαστολή με την κοινωνική ενσωμάτωση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Έτσι, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά με τη στέρηση βασικών ζωτικών αγαθών και τη διακινδύνευση της υγείας τους, παραβιάζουν κατάφωρα τους διεθνείς κανόνες και προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. […] Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους η πολιτιστική διαφορά των Ρομά, αλλά και όλων των ανθρώπων με διαφορετική φυλετική καταγωγή,  δεν συνιστά απειλή αλλά ευκαιρία για την ελληνική κοινωνία”. 

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=5436:8-&catid=11:rights&Itemid=27