Τη λύπη της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία, με το οποίο οι ελβετοί πολίτες τάχθηκαν υπέρ της επιβολής ποσοτικών ορίων στην εισροή μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Η εισαγωγή ποσοστώσεων στη μετανάστευση των πολιτών της ΕΕ αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελβετικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται, στη σχετική διμερή συμφωνία που βρίσκεται σε ισχύ και η οποία αποτελεί κύριο παράγοντα, για την αρμονική ανάπτυξη των σχέσεών μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την απογοήτευσή της για την απόφαση των ελβετών πολιτών να ψηφίσουν υπέρ της επιβολής ποσοτικών ορίων στην εισροή μεταναστών από την ΕΕ εξέφρασε και η Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ από την πλευρά του είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει μια λύση που είναι αποδεκτή για την ΕΕ. «Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο τώρα. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διευθετήσουμε αυτή την κατάσταση;»,διερωτήθηκε.

Πλήθος ερωτημάτων για τις συνέπειες του δημοψηφίσματος θέτει σήμερα Δευτέρα ο ευρωπαϊκός Τύπος, κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ελβετικής συνομοσπονδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Γαλλία, η εφημερίδα «Λεζ Εκό» κάνει λόγο για «ένα αποτέλεσμα με οικονομικές συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν».

Η αριστερή γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» εκτιμά πως με αυτό το αποτέλεσμα «οι Ελβετοί κλείνουν τα σύνορα». Ο πολιτειολόγος Ζαν-Ιβ Καμί υποστηρίζει πως «ο οικονομικός εγωισμός είναι η κύρια συνιστώσα αυτής της ψηφοφορίας».

«Οι Ελβετοί ψηφίζουν υπέρ της επιβολής ποσοστώσεων», αναφέρει από την πλευρά της στην πρώτη σελίδα της η δεξιά «Φιγκαρό».

Για την κομμουνιστική «Λ’ Ουμανιτέ», «η ακροδεξιά του Μπλόχερ κέρδισε το στοίχημά της κάνοντας να υιοθετηθεί ένα δραστικό όριο στη μετανάστευση».

«Μαζική’ μετανάστευση: οι Ελβετοί λένε στοπ», γράφει η εφημερίδα Metronews που διανέμεται δωρεάν.

Στη Γερμανία, η συντηρητική εφημερίδα «Ντι Βελτ» εκτιμά πως «η Ελβετία πρέπει να επανεξετάσει την εγγύτητά της με την Ε.Ε.». «Το να συνεχίσουμε έτσι δεν αποτελεί επιλογή. Το UDC θα μάθει πόσο πολύ δύσκολο είναι να διαχωρίζεις τις θετικές πλευρές διμερών συμβολαίων με τις Βρυξέλλες, από τις ανεπιθύμητες πλευρές», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Αντίθετα η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» γράφει: «Αυτοί που περιγελούν εδώ το φόβο να κατακλυσθούμε από τους ξένους θα πρέπει τουλάχιστον να σκεφτούν το γεγονός ότι στην Ελβετία, το ποσοστό των ξένων είναι, στο 23% του συνολικού πληθυσμού, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι στη Γερμανία».

Η βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ» φέρει τον τίτλο: «Οι Ελβετοί προς τους Ευρωπαίους: έξω!». Η γαλλόφωνη εφημερίδα σημειώνει ότι «όλο το οικοδόμημα των διμερών συμφωνιών της Ελβετίας με την ΕΕ είναι σίγουρο ότι θα καταρρεύσει, για 19.516 ψήφους σε σχεδόν 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους».

Στην Ισπανία, η κεντροαριστερή εφημερίδα «Ελ Παΐς» γράφει στον ιστότοπό της πως «αυτό το αποτέλεσμα θα υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξανασκεφτεί τη στενή σχέση της με την Ελβετία και να βάλει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων που ισχύει από το 2002. Αυτό το δημοψήφισμα “θα προκαλέσει μια σοβαρή πολιτική κρίση ανάμεσα στους δύο συνομιλητές».

Στην έντυπη έκδοσή της, η εφημερίδα δημοσιεύει ένα κύριο άρθρο με τίτλο «Κακές συνέπειες» στο οποίο υποστηρίζει πως «η νίκη των αντιπάλων της ‘μαζικής μετανάστευσης’ στην Ελβετία θα έχει συνέπειες για όλο τον κόσμο στην Ευρώπη».

«Όχι μόνο (το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος) θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων που έχει συναφθεί με την ΕΕ, αλλά αντανακλά επίσης τη λαϊκιστική και ξενοφοβική αναταραχή που διατρέχει τη Γηραιά Ήπειρο λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Πρόκειται για το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για την πλειονότητα των ελβετών πολιτικών και των ελβετικών επιχειρήσεων».

Τέλος, για τη συντηρητική εφημερίδα ”ABC”, το δημοψήφισμα αυτό «θέτει σε κίνδυνο τους δεσμούς (της Ελβετίας) με την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Το αποτέλεσμα αυτό αιφνιδίασε την πολιτική τάξη και συνιστά ένα ράπισμα για την ευρωπαϊκή πολιτική του Ομοσπονδιακού Συμβουλιου, το οποίο πρέπει τώρα να ξανασκεφτεί τις πολιτικές σχέσεις του με την ΕΕ», αναφέρει η εφημερίδα.

Πηγή: skai.gr, Ναυτερμπορική, ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο