Προβλήματα στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει σε δελτίο τύπου η ΜΚΟ Αίτημα. Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Χτες έγινε η εναρκτήρια εκδήλωση για το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) για την χρηματοδότηση Ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ωστόσο απ’ό,τι φαίνεται η υλοποίηση προγραμμάτων του Ε.Ο.Χ. που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα.
Η Νορβηγική οργάνωση NOAS μαζί με τις ελληνικές οργανώσεις ΑΙΤΗΜΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ και ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΑΦΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ υπέβαλαν αίτηση για τη χρηματοδότηση ενός μικρού προγράμματος στο πλαίσιο του Ταμείου Διμερών Σχέσεων του Ε.Ο.Χ. Η αίτηση περιελάμβανε μία επίσκεψη στην Λέσβο που στόχευε στην συλλογή στοιχείων για την κατάσταση, τις συνθήκες και τις ανάγκες των νεοεισερχόμενων στην Ελλάδα μεταναστών/αιτούντων άσυλο στην περιοχή των συνόρων. Η επίσκεψη επίσης αποσκοπούσε στην ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ανάπτυξη στην περιοχή των νέων θεσμών (Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, Υπηρεσία Ασύλου) και την επίδραση που ασκούν στις ανωτέρω ομάδες. Η αίτηση εγκρίθηκε.
Σε αυτό το πλαίσιο ο NOAS και οι ελληνικές οργανώσεις ζήτησαν από την Ελληνική Αστυνομία άδεια προκειμένου να επισκεφθούν το Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών (Κέντρο Κράτησης) στη Μόρια Λέσβο. Ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ έδωσε άδεια μόνο στον NOAS και όχι στις ελληνικές οργανώσεις.
Σημειώνουμε ότι το ίδιο συνέβη και τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο NOAS και το ΑΙΤΗΜΑ ζήτησαν άδεια προκειμένου να επισκεφθούν κέντρα κράτησης στην περιοχή του Έβρου.
Τα προγράμματα του Ε.Ο.Χ. αφορούν την διμερή συνεργασία, την συντονισμένη προσπάθεια Νορβηγικών και Ελληνικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η αντίδραση των ελληνικών αρχών δεν επιτρέπει στον NOAS να συνεργαστεί με τις ελληνικές οργανώσεις σε τομείς που άπτονται δικαιωμάτων των παράτυπων μεταναστών. Υπ’αυτές τις συνθήκες ούτε ο NOAS πρόκειται να επισκεφτεί το κέντρο κράτησης.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθιά μας ανησυχία για την τύχη των μελλοντικών προγραμμάτων του Ε.Ο.Χ. που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και καλούμε τις Νορβηγικές και Ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη υλοποίηση των προγραμμάτων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών και της διμερούς συνεργασίας.”

Αθήνα 23 Ιανουαρίου 2014

ΑΙΤΗΜΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΑΦΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -ΝΟΑS