Πράσινο φως για μία ακρόαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έδωσε την Πέμπτη η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ιδέα της επίμαχης ακρόασης έχει διχάσει τους ευρωβουλευτές.

«Είναι ένας άνθρωπος που έχει στην κατοχή του μία πληροφορία που κέρδισε παρανόμως και επομένως δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι στο Ευρωκοινοβούλιο. Οπότε, υποστήριξα ότι δεν θα πρέπει να του αφιερώσουμε ένα φόρουμ για τις απόψεις του», δήλωσε ο Τίμοθυ Κερκχόουπ από τους Βρετανούς συντηρητικούς.

Ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και οι συνήγοροί του δεν έχουν απαντήσει ακόμα στην πρόσκληση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ των Πρασίνων τάχθηκε υπέρ της διαδικασίας, τονίζοντας πως «εμείς στην ΕΕ φέρουμε μία ευθύνη για αυτόν τον πληροφοριοδότη και δεν μπορούμε να τον αφήσουμε στα χέρια ενός καταπιεστικού εξουσιαστή σαν τον Πούτιν, παραιτούμενοι έτσι εν τέλει από τις πληροφορίες τις οποίες θα μπορούσαμε να λάβουμε με αυτόν τον τρόπο».

Το Φεβρουάριο, θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής και, αν αυτή εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, τότε η ακρόαση αναμένεται τον Απρίλιο.

Copyright © 2014 euronews