?????  ?????????  ???????? ??? ???? ??????? ????????? ?????? ?????Κλυδωνισμούς και ανατροπές στην κοινοβουλευτική ισορροπία των κομμάτων δεν αποκλείεται να προκαλέσει η ενδεχόμενη ψήφιση της άρσης της βουλευτικής ασυλίας των εννέα βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που ζήτησαν χθες οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες.

Σαφέστατα και θα αλλάξει τα δεδομένα στο κοινοβούλιο γιατί ο συνταγματικός νομοθέτης δεν πίστευε ότι θα έχει να αντιμετωπίσει ένα κόμμα όπου όλα τα ηγετικά του στελέχη θα κατηγορούνταν για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας. Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει και αφορά στις επερχόμενες εκλογές είναι: τι θα γίνει με τον Ηλία Κασιδιάρη; Θα έχουμε την εξής τραγελαφική εξέλιξη… Το άρθρο 236 του ισχύοντος νόμου του Καλλικράτη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ορίζει ότι αν παραπεμφθούν με αμετάκλητο βούλευμα τότε τίθενται σε προσωρινή αργία. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που παραπεμφθεί ενώ έχει εκλεγεί. Και ως υποψήφιος αλλά ως εκλεγμένος θα τεθεί σε αργία. Άλλωστε του Ηλ. Κασιδιάρη του έχει τεθεί ο βαρύτερος περιοριστικός όρος που είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Έχει δηλαδή καμφθεί ισχυρά το τεκμήριο της αθωότητας και γι΄ αυτό χρειάζεται άμεσα αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας. Δεν μπορεί να θέτουν υποψηφιότητα άνθρωποι για τους οποίους έχει καμφθεί το τεκμήριο της αθωότητας”, λέει στο “’Εθνος” ο καθηγητής Ποινικής Δικονομίας κ. Γρηγόρης Καλφέλης.

Μια αλλοίωση των συσχετισμών των δυνάμεων στο κοινοβούλιο διαβλέπει και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κώστας Χρυσόγονος, η οποία, όπως τονίζει, θα μπορούσε να επανέλθει μόνο με την παραίτηση των βουλευτών οι οποίοι θα κριθούν προσωρινά κρατούμενοι – αν κριθούν, έτσι ώστε να καταλάβουν οι αναπληρωματικοί που προέρχονται από το ίδιο κόμμα.

Εκτός νόμου δεν προβλέπεται να τεθεί η Χρυσή Αυγή ακόμα και αν προφυλακιστούν ή και καταδικαστούν όλοι οι βουλευτές της. Το κόμμα δε στερείται του δικαιώματος των εκλογών. Η αρμοδιότητα είναι του εκλογικού σώματος να κρίνει πιο κόμμα είναι δημοκρατικό ή αντιδημοκρατικό”, συμπληρώνει ο κ. Χρυσόγονος και συνεχίζει: “Η διεξαγωγή έστω και των ευρωεκλογών με προφυλακισμένο τον αρχηγό δημιουργεί ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα γι’ αυτό αυτό που πρέπει να συμβεί είναι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εκδικαστεί η υπόθεση γιατί οι ψηφοφόροι επιβάλλεται να γνωρίζουν αν οι υποψήφιοι ενός κόμματος είναι ένοχοι ή μη και αν ναι, για ποια αδικήματα κατηγορούνται έτσι ώστε να διαμορφώσουν την κρίση τους”.

Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος

Η πιθανή άρση της βουλευτικής ασυλίας και των υπόλοιπων βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν δημιουργεί, κατ’ αρχήν, ανατροπή στους υφιστάμενους συσχετισμούς στη Βουλή, εφόσον δεν συνεπάγεται την αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους. Εάν, αντιθέτως, προφυλακιστούν, ναι μεν δεν εκπίπτουν αυτοδίκαια από τη θέση τους, αλλά δεν θα μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα τους. Αυτή η εξέλιξη θα εξυπηρετήσει, εξ αντικειμένου, την συγκυβέρνηση, εφόσον θα διευκολύνει αριθμητικά την επίτευξη θετικών για αυτήν πλειοψηφιών.

Ακόμη και εάν ασκηθεί ποινική δίωξη στο σύνολο των βουλευτών της ΧΑ, ακόμη και εάν καταδικαστούν αμετάκλητα, δεν υφίσταται δυνατότητα να τεθεί το κόμμα εκτός νόμου, γιατί το Σύνταγμα μας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Οι εγκληματικές πράξεις των στελεχών της θα αντιμετωπισθούν από τα δικαστήρια και τον ποινικό κώδικα, η πολιτική της δράση, αντιθέτως, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά.