iStock_refugees_0Χαιρετίζουμε τις εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Χριστοδουλοπούλου και τη  στροφή, που διαφαίνεται σε αυτές, προς μία ανθρωπιστική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος με μέτρα και πρωτοβουλίες που έχουν ως κανόνα την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Τα εξαγγελθέντα μέτρα όπως το κλείσιμο των επαίσχυντων στρατοπέδων κράτησης  και η απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών αλλά και δηλώσεις της, που επιχειρούν να  εξαλείψουν[1] το στίγμα του εγκληματία που συνοδεύει ανθρώπους των οποίων η μόνη “παρανομία” ήταν η είσοδός τους στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, συνιστούν μονόδρομο για την αποκατάσταση μιας χρόνιας αδικίας και παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών/στριών.

Η άμεση απελευθέρωση από τα “σύγχρονα κολαστήρια” οικογενειών, παιδιών, ασυνόδευτων ανήλικων, εγκύων, υπερηλίκων, η ουσιαστική εφαρμογή του νόμου (Ν. 3907/2011),  η επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων και χορήγησης ασύλου, η κατάργηση της παράνομης  κράτησης πέραν του 18μηνου (η κατάργηση της κράτησης γενικώς) και η ίδρυση ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας αν συνδυαζόταν και με την  απόφαση για  ισοπέδωση  του φράχτη του Έβρου (αιτία δεκάδων  τραγικών θανάτων στο Αιγαίο και έργο το οποίο είχε δεχθεί δριμεία κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ[2]) θα ήταν πραγματικά ένα πακέτο μέτρων που συνάδει απόλυτα με τις αρχές του ανθρωπισμού μιας αριστερής κυβέρνησης και τις διεθνείς και εγχώριες νομικές δεσμεύσεις της χώρας μας.

Πολύ ορθά επισημαίνει η κ Χριστοδουλοπούλου ότι η κλιμάκωση της  ακραίας ρατσιστικής βίας -αλλά και η ηθική νομιμοποίηση και η ατιμωρησία της-  είχε εν πολλοίς την ρίζα της στην κάλυψη που της πρόσφεραν οι  πολιτικές πρακτικές και η ρατσιστική ρητορική της προηγούμενης κυβέρνησης. Ακριβώς γι αυτό το λόγο μας προβληματίζει και μας ανησυχεί ιδιαιτέρως η χρονική σύμπτωση των  εξαγγελιών για τη μεταναστευτική πολιτική με τις δηλώσεις του υπ εθνικής άμυνας Π. Καμμένου περί «αποστολής στον κ Σόϊμπλε 1,5εκ λαθρομεταναστών» -ως “τιμωρία” φανταζόμαστε για την άκαμπτη στάση του στην οικονομική διαπραγμάτευση- όπως και με επισημάνσεις του τύπου «… ανάμεσα στους μετανάστες κρύβονται τζιχαντιστές του ISIS που συνιστούν μέγιστη απειλή για τη χώρα».[3] Η κινδυνολογία των δηλώσεων αυτών, η ξενοφοβία και η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας που εμπεριέχουν, έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με  τις  εξαγγελίες της κ.Χριστοδουλοπούλου και όταν αυτές εκφέρονται από υπουργό της κυβέρνησης δημιουργούν εύλογα ερωτήματα τόσο για τη σκοπιμότητα δημοσιοποίησης τους όσο και για την τύχη της εφαρμογής των εξαγγελθέντων μέτρων. 

Πρέπει να περιφρουρηθεί με κάθε τρόπο το πνεύμα της νέας μεταναστευτικής πολιτικής που εξαγγέλθηκε και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίησή της. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός τους αποτελούν το προπύργιο της δημοκρατίας και πρέπει να διαφυλαχθούν πάση θυσία χωρίς εκπτώσεις, ιδεολογικούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις σε  εκβιαστικά διλήμματα. Να μην επιτραπεί σε ακραίες κυβερνητικές φωνές να γίνουν τροχοπέδη στη νέα πορεία που χαράσσεται, αυτές πρέπει να απομονωθούν και να ακυρωθούν πολιτικά.   Τα ανθρώπινα δικαιώματα -σε αντίθεση με τα οικονομικά θέματα που επιδέχονται διαπραγμάτευσης-  είναι ο κεντρικός πυλώνας μιας δημοκρατικής κοινωνίας και είναι αδιαπραγμάτευτα!

                                                                                                                                                                          Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων

[1] //left.gr/news/t-hristodoylopoyloy-i-metanasteytiki-politiki-tha-hairetistei-apo-tin-ypoloipi-eyropi#sthash.gJmeK9xS.dpuf
[2] http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=21606

[3] http://bit.ly/1A5DOCR