lookmanΣε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν χθες από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας οι Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, που κρίθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά για τη δολοφονία του 27χρονου Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013, υπόθεση η οποία περιλαμβάνεται στη μεγάλη δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή την οποία χειρίζονται οι εφέτες ανακρίτριες Κλάπα – Δημητροπούλου, ενώπιον των οποίων οι δύο κατηγορούμενοι είχαν απολογηθεί ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

Το δικαστήριο δεν ταυτίστηκε με την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία επίσης είχε ζητήσει την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, αποδίδοντας ρατσιστικό κίνητρο στο έγκλημα.

Νωρίτερα ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Διονύση Λιακόπουλου είχε ζητήσει ο εντολέας του να κριθεί ένοχος για σωματική βλάβη που προκάλεσε τον θάνατο και όχι για ανθρωποκτονία, ενώ επικαλέστηκε τις άγιες ημέρες του Πάσχα λέγοντας προς τους ενόρκους ότι εάν επιβάλουν ισόβια στον πελάτη του θα το φέρουν βάρος στη συνείδησή τους.

Ο συνήγορος του έτερου κατηγορουμένου Χρήστου Στεργιόπουλου κινήθηκε στην ίδια γραμμή, επιχειρώντας να πείσει το δικαστήριο ότι τα τραύματα που προκάλεσε ο πελάτης του στον 27χρονο μετανάστη δεν προκάλεσαν τον θάνατο αλλά ήταν ελάσσονος σημασίας.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι ο κατηγορούμενος Στεργιόπουλος κατέβηκε από το αυτοκίνητο προκειμένου να βοηθήσει τον φίλο του και συγκατηγορούμενο Λιακόπουλο, καθώς θεώρησε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της προ ημερών υπήρξε βαριά καταδικαστική για τους κατηγορουμένους, χαρακτηρίζοντας τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ως ένα έγκλημα με μοναδικό κίνητρο τη διαφορετικότητα, ενώ είχε τονίσει ότι οι καταδικασθέντες τέλεσαν την πράξη όντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση πλήττοντας το θύμα τους με 7 μαχαιριές. «Συναποφάσισαν να αφαιρέσουν τη ζωή ενός αθώου αλλοδαπού άνδρα και δη πακιστανικής καταγωγής. Το ποιο πλήγμα ήταν θανατηφόρο δεν έχει σημασία. Από την αρχή ήταν αποφασισμένοι», είχε χαρακτηριστικά αναφέρει.

Για τους Οικολόγους Πράσινους, η αξιοποίηση της επιβαρυντικής περίστασης του ρατσιστικού κινήτρου (άρθρο 79 παρ. 3 ΠΚ) στην επιμέτρηση της ποινής, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση του ρατσιστικού εγκλήματος. Δυστυχώς, το ρατσιστικό κίνητρο δεν αναγνωρίζεται σχεδόν ποτέ από τη Δικαιοσύνη, ενώ η Ελληνική Αστυνομία συχνά, όπως και στην περίπτωση δολοφονίας Λουκμάν, δεν το διερευνά. Θυμίζουμε ότι βάσει της υπ΄αριθμ. 7100/4/3 από 24.5.2006 εγκυκλίου υφίσταται υποχρέωση διερεύνησης ρατσιστικού κινήτρου, συλλογής σχετικών στοιχείων, καταγραφής ή/ και αναφοράς από τους αστυνομικούς, ανεξαρτήτως από την κατάθεση μήνυσης κάθε περιστατικού. Επομένως, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας, ενώ το γεγονός ότι υπάρχουν ρατσιστικά εγκλήματα τα οποία δεν έχουν φτάσει ποτέ στη Δικαιοσύνη, αναδεικνύει επίσης έλλειμμα στην παροχή εγγυήσεων προς τα θύματα ρατσιστικής βίας. Προτείνουμε επομένως, για τα θύματα που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος άδειας παραμονής τουλάχιστον για το διάστημα που είναι αναγκαίο για την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας, με ταυτόχρονη απαλλαγή από το παράβολο της μήνυσης και της παράστασης πολιτικής αγωγής. Ταυτόχρονα, ζητούμε την πλήρη διαλεύκανση όλων των ρατσιστικών εγκλημάτων, αλλά και την καταδίκη των ηθικών αυτουργών τους.

Πηγή: ethnos.gr, ecogreens-gr.org/cms/