Την κατάργηση της θανατικής ποινής στο Ιράν, όπως και σε όλο τον κόσμο, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή της εκτέλεση του Ιρανού ποιητή και ακτιβιστή Hashem Shaabani, με κατηγορίες που συμπεριλάμβαναν «ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας» και «πόλεμο κατά του Θεού».

Ο Shaabani, σε μια από τις επιστολές του από τη φυλακή, όπου έμεινε τρία χρόνια, και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια, έγραψε ότι δε θα μπορούσε να έχει παραμείνει σιωπηλός στα «ειδεχθή εγκλήματα κατά των Αράβων Ahwazi που διαπράττονται από τις ιρανικές αρχές, ειδικότερα κατά των αυθαίρετων και άδικων εκτελέσεων» και πως «δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ένα όπλο για την καταπολέμηση αυτών των φρικτών εγκλημάτων». (Δείτε και το http://goo.gl/sXaudX).

Στο Ιράν την πενταετία 2007-2012 εκτελέστηκαν 1.663 άνθρωποι, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω μόνο από την πολυπληθέστερη Κίνα. Το 2013 εκτελέστηκαν 625 άτομα ενώ, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, τουλάχιστον 40 έχουν απαγχονιστεί κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Πολλές από τις εκτελέσεις γίνονται δημοσίως, με εκτελεστικό απόσπασμα, απαγχονισμό και λιθοβολισμό.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με το αίτημα της διεθνούς κοινότητας για την κατάργηση της θανατικής ποινής στο Ιράν, αίτημα που έχουν θέσει επανειλημμένα τα Ηνωμένα Έθνη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οργανώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Μιχάλης Τρεμόπουλος.