Τις ημέρες, που με πρωτοβουλία της ΕΕΔΑ, πάνω από 20 συλλογικότητες αλλά και πολίτες βρεθήκαμε για να συστήσουμε την NAFTHA (Nazi Free Thessaloniki Assembly – Άμεση Πράξη Κατά της Ρατσιστικής Βίας), βρεθήκαμε άμεσα αντιμέτωποι και με το πρώτο περιστατικό. Η καταγγελία αφορούσε στην επιλεκτική μεταχείριση δύο επιβατών αφρικανικής καταγωγής από οδηγό των λεωφορείων του ΟΑΣΘ. που κατέληξε στο κατέβασμα τους από το λεωφορείο και στον διαπληκτισμό του οδηγού με τους επιβάτες. Μάλιστα, όταν κάποιοι από αυτούς σχολίασαν ότι αυτή είναι φασιστική συμπεριφορά, τους επέδειξε το μενταγιόν με το σύμβολο της οργάνωσης, φωνάζοντας απειλητικά “ναι ρε, είμαι χρυσαυγίτης, έχω και τατουάζ στο μπράτσο, έχει κανείς κανένα πρόβλημα;”

Η ατυχία του όμως βρίσκονταν στο γεγονός ότι μέσα στο λεωφορείο, υπήρχε μια νεαρή που είχε πρόβλημα ακριβώς με αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Η μάρτυρας αυτή έκανε την καταγγελία και παρ’ότι τα θύματα εξαφανίστηκαν τρομοκρατημένα από την συμπεριφορά του οδηγού, αυτή δεν δίστασε να φτάσει την υπόθεση μέχρι τα δικαστήρια και να καταθέσει επακριβώς όσα είχε δει και ακούσει.

Όταν πριν λίγες μέρες έφτασε στο mailbox μου η είδηση της δίκης, σκέφτηκα ότι το να παραβρεθώ, είναι υποχρέωση μου προς αυτή την κοπέλα που δεν φοβήθηκε, αλλά και προς εκείνους τους ανώνυμους δίπλα μας, τις σκιές που μπορεί να έχουν υποστεί παρόμοιες και πολύ χειρότερες συμπεριφορές, κι όμως αυτές έχουν μείνει ατιμώρητες.

Φτάνοντας το πρωί της Δευτέρας στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης κατευθύνθηκα εκεί που με οδήγησε ένα ξυρισμένο κεφάλι. Η δίκη ξεκινάει με την κατάθεση της μάρτυρος, ο συνήγορος του κατηγορουμένου δείχνει από την αρχή την γραμμή υπεράσπισης, να δείξει ότι ο,τι έγινε ήταν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση. Το μοτίβο είναι γνώριμο, ακολουθήθηκε και στην δίκη των κατηγορουμένων για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής: πλήρης άρνηση της ιδεολογίας τους.

Ακόμα περισσότερο, πάνω σε ένα ακόμα πιο γνώριμο μοτίβο, η υπεράσπιση εμφανίζει και τον μοναδικό μάρτυρα υπεράσπισης, έναν έγχρωμο μετανάστη από τη Νιγηρία, που δηλώνει καλλιτέχνης στο επάγγελμα και φίλος του οδηγού. Διαβεβαιώνει ότι σίγουρα θα φταίνε οι νεαροί που δεν είχαν εισιτήριο, για αυτό και έφυγαν, “αλλιώς θα έμεναν να βρουν το δίκιο τους”, αποφαίνεται με σιγουριά.

Φτάνει κι η ώρα της απολογίας του κατηγορουμένου. Παρουσιάζει μια εντελώς διαστρεβλωμένη εικόνα “εγώ κατέβηκα από το λεωφορείο κι ανέβηκα από την πίσω πόρτα για να τους πω να μπουν από την μπροστινή και να βγάλουν εισιτήριο, αλλά αυτοί δεν κατάλαβαν.” Όλα καμωμένα στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Δηλώνει δε ότι  τον προπηλάκισαν, αλλά αυτός εκεί, μεγαλόψυχος, ούτε κάλεσε την αστυνομία, ούτε επεδίωξε την είσπραξη του προστίμου. Και φυσικά δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους ξένους, όπως κι ο κατάδικος της καρδιάς μας που είχε κουμπάρο Αλβανό.

Εδώ κάνουμε μια παρέκβαση από την περιγραφή της δίκης για να αντιγράψουμε, διατηρώντας την ορθογραφία, μια ανάρτηση του οδηγού από το facebook:
“Καλημέρα σε όλους τους Έλληνες… σε αυτή τη χώρα που ζούμε, αν δεν είσαι Έλληνας, έχει αποδειχθεί ότι έχεις από φυσικού σου ελευθέρας στα πάντα, δεν πληρώνεις πουθενά κι αν κάποιος απαιτήσει να πληρώσεις για τις υπηρεσίες που του προσφέρεις, τότε είσαι ραντζιστής,αυτομάτως η πολιτεία και τα ΜΜΕ είναι στο πλευρό του παρανόμου, προσφέροντας οτι χρειαστεί από νομικής προστασίας εντελώς δωρεάν πράγμα που και πάλι ο Έλληνας για να έχει αυτή τη δυνατότητα πρέπει να βάλει κν χέρι στην τσέπη. Εδώ λοιπόν βλέπουμε τη μεγαλήτερη εγκληματική πράξη…”

Τελικά το δικαστήριο πείστηκε περισσότερο από αυτά που ο οδηγός δεν είπε στην απολογία του. Η απόφαση πρωτοφανής για τα δικαστικά μας δεδομένα, 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 1000 ευρώ για ρατσιστική μεταχείριση. Εάν δεν κάνω λάθος, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο αντιρατσιστικός νόμος.

Τούτο δεν εμπόδισε το νεαρό με το ξυρισμένο κεφάλι, που ακολούθησα στην αρχή του άρθρου, να μονολογεί με οργή στην έξοδο του δικαστηρίου “σε αυτή την χώρα σε δικάζουν, μόνο και μόνο που είσαι Έλληνας”. Λίγο αργότερα διέσχισε τον δρόμο και συνοδεύοντας το Νιγηριανό καλλιτέχνη απομακρύνθηκαν…