pakistanΣτα 130 συνολικά τα θύματα – Τέσσερις δράστες της επίθεσης είναι νεκροί – Για «εθνική τραγωδία» μιλά ο πρωθυπουργός της χώρας

Πεσαβάρ

Βάρβαρη επίθεση των Ταλιμπάν σε σχολείο για παιδιά στρατιωτικών στην Πεσαβάρ του Πακιστάν: Σύμφωνα με την ηγεσία της περιφέρειας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 μαθητές μεταξύ συνολικά 130 νεκρών. Οι περίπου 500 μαθητές και δάσκαλοι του σχολείου είχαν εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις του μετά την επίθεση.Τέσσερις δράστες της επίθεσης είναι νεκροί, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό των υπόλοιπων ενόπλων ανταρτών. Ειδικές δυνάμεις του στρατού διέσωσαν δύο μαθητές και δύο μέλη του προσωπικού του σχολείου.

Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν όταν αστυνομικοί προσπαθούσαν να συγκρατήσουν απελπισμένους γονείς οι οποίοι επιχειρούσαν να παραβιάσουν τον αποκλεισμένο χώρο από την αστυνομία για να φθάσουν στο σχολείο.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 130, στην πλειονότητά τους μαθητές. Τα περισσότερα παιδιά έπεσαν νεκρά όταν πυροβολήθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, διευκρίνισε ο υπουργός Ενημέρωσης της τοπικής κυβέρνησης Μουστάκ Γάνι, ο οποίος έκανε λόγο για 25 βαριά τραυματίες, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται πέντε ώρες μετά την έναρξή της.

Σε δύο τοπικά νοσοκομεία έχουν μέχρι στιγμής καταμετρηθεί οι σοροί τουλάχιστον 84 παιδιών ενώ πολλοί μαθητές αγνοούνται.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας, ο Παρβάζι Χατάκ, ανέφερε νωρίτερα πως 60 σοροί βρίσκονται στο στρατιωτικό νοσοκομείο CMH και άλλες 24 στο νοσοκομείο Lady Reading.

Δεν είναι σαφές εάν τα παιδιά σκοτώθηκαν κατά την έφοδο των ενόπλων ή κατά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές από το δεύτερο νοσοκομείο θέλουν τα παιδιά να είχαν πυροβοληθεί στο στήθος σαν να εκτελέστηκαν.

Οι δράστες ήταν τουλάχιστον έξι και, φορώντας στρατιωτική στολή, εισέβαλαν στο σχολείο το πρωί της Τρίτης και άνοιξαν πυρ, πρόσθεσε πηγή μέσα από το σχολείο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αμέσως οργάνωση των Ταλιμπάν.

«Να νιώσουν τον πόνο μας»

Οι ένοπλοι πήραν ομήρους τους 500 μαθητές και δασκάλους, σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατού που βρίσκονταν επί τόπου. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters στο σημείο, σφοδρές ανταλλαγές πυρών ακούστηκαν από το εσωτερικό του σχολείου.

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν είχαν προειδοποιήσει ότι θα εντείνουν τις επιθέσεις τους μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον θέσεών τους σε περιοχές που ο έλεγχος της κεντρικής κυβέρνησης είναι μειωμένος.

Μετά τις αναφορές για το θάνατο δεκάδων μαθητών, οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι επιτέθηκαν στο σχολείο «επειδή ο στρατός επιτίθεται στις οικογένειές μας και θέλουμε να νιώσουν τον πόνο μας».

Την επίθεση καταδίκασε ο πακιστανός πρόεδρος.

Για «εθνική τραγωδία» μιλά ο πρωθυπουργός της χώρας

Στην Πεσαβάρ μετέβη εκτάκτως ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, μετά τη σφαγή σε στρατιωτικό σχολείο στο Πακιστάν, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 126 άτομα, εκ των οποίων τα 84 ήταν παιδιά.

Ο Σαρίφ χαρακτήρισε την επίθεση των Ταλιμπάν στο σχολείο ως «εθνική τραγωδία».

«Αποφάσισα να πάω στην Πεσαβάρ και θα εποπτεύσω εγώ ο ίδιος την επιχείρηση. Αυτά είναι τα παιδιά μου και αυτή είναι η δική μου απώλεια» είπε ο Ναουάζ Σαρίφ.

«Αισθάνομαι ότι μέχρι να και εκτός και εάν αυτή η χώρα καθαρίσει από την τρομοκρατία, αυτός ο πόλεμος και αυτή η προσπάθεια δεν θα σταματήσει και κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλει γι’ αυτό» είπε.

«Αυτές οι επιθέσεις αναμένονται στον απόχηο ενός πολέμου και η χώρα δεν θα πρέπει να χάσει τη δύναμή της» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πακιστανός πρόεδρος έκανε λόγο για «εθνική κρίση».

Τα συλλυπητήριά του στη γειτονική χώρα έστειλε και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε ότι καταδικάζει την «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση».

«Πρόκειται για μια παράλογη πράξη ανείπωτης βαρβαρότητας που στοίχισε τις ζωές των πιο αθώων ανθρώπινων όντων – των μικρών παιδιών που βρίσκονταν στο σχολείο τους» τονίζει ο Μόντι. «Η καρδιά μου είναι μαζί με όλους όσους έχασαν αγαπημένους τους σήμερα. Μοιραζόμαστε τον πόνο και εκφράζουμε τα πιο βαθιά μας συλλυπητήρια» τόνισε.

πηγή: http://www.tovima.gr/