Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, παίρνοντας αφορμή από επιστολή που του είχε στείλει ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με θέμα το Φαρμακονήσι, συνιστά προσοχή στη χρήση του παραπλανητικού όρου «παράνομοι μετανάστες» .

Προσοχή στη χρήση του παραπλανητικού όρου «παράνομοι μετανάστες» συνιστά ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς, παίρνοντας αφορμή από επιστολή που του είχε στείλει στις 28 Ιανουαρίου ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με θέμα το Φαρμακονήσι.

Στην απάντησή του την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου (τη δημοσιοποίησε σήμερα, Δευτέρα), ο επίτροπος επισημαίνει στον υπουργό: «Η επιλογή της γλώσσας είναι πολύ σημαντική και ο όρος “παράνομος μετανάστης”, που χρησιμοποιείται ευρέως σε ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συνδέει τους μετανάστες με παράνομες πράξεις που εμπίπτουν στον ποινικό κώδικα. Προτιμώ τη χρήση των όρων “παράτυπος μετανάστης” και “παράτυπη μετανάστευση”, καθώς είναι πιο ουδέτερη και δεν φέρει το στιγματισμό του όρου “παράνομος”. Αυτό τον όρο προτιμούν επίσης, όλο και περισσότερο, οι διεθνείς οργανισμοί».

Πού να άκουγε τον όρο «λαθρομετανάστες»

Στην επιστολή του, ο υπουργός χρησιμοποιούσε τους όρους «παράνομοι μετανάστες» και «παράνομες μεταναστευτικές ροές». Πού να άκουγε ο επίτροπος και τον όρο “λαθρομετανάστης», για τον οποίο υπερηφανευόταν ο πρωθυπουργός στη Βουλή ότι τον εξήγαγε στην Ευρώπη, μαζί με τις “απαγορευμένες τακτικές αποτροπής».

Κατά τα άλλα, ο υπουργός είπε ότι διέταξε αμέσως έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, απέδωσε την τραγωδία στις «παράνομες μεταναστευτικές ροές» και ζήτησε τη συνεργασία της Ευρώπης για την αντιμετώπισή τους.

Ο επίτροπος καλωσόρισε την «προθυμία των ελληνικών αρχών να ενισχύσουν τη συνέργεια και συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης», εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημόσια “συγγνώμη” του αρχηγού του Λιμενικού και την έναρξη της έρευνας (προσέθεσε πως πρέπει να είναι άμεση, πλήρης και να οδηγεί στην τιμωρία κάθε υπεύθυνου), και επανέλαβε την έκκλησή του να θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα ένας ανεξάρτητος μηχανισμός που θα υποδέχεται και θα ελέγχει αναφορές των πολιτών για πράξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Πηγή : Εφημερίδα Συντακτών