cache_620x620_1_1125462Μακριά από τα φώτα των κυρίαρχων ΜΜΕ χιλιάδες κάτοικοι Κυθήρων και Κρήτης αλλά και εκατοντάδες ακτιβιστές απ” όλη τη χώρα σχημάτισαν την Κυριακή ένα κομβόι με αλιευτικά, ξεκινώντας από τη Χώρα Σφακίων, δημιουργώντας μια συμβολική γραμμή παρεμπόδισης της διέλευσης του πλοίου που μεταφέρει τα τοξικά υλικά.

Η χθεσινή εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 1500 Κρητικών, ήταν η τρίτη που γίνεται στο νησί μετά από αυτές που είχαν οργανωθεί στο λιμάνι της Σούδας, στα Χανιά και στη Μονή Αρκαδίου, στο Ρέθυμνο.

Στις επάλξεις βρίσκονται οι κάτοικοι της Κρήτης που με κεντρικό σύνθημα «όχι στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου» διατράνωσαν τα αιτήματά τους, παρά τις άστατες καιρικές συνθήκες, σε μια ακόμα εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε αυτή τη στα Σφακιά.

Η χθεσινή εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου 1500 Κρητικών, ήταν η τρίτη που γίνεται στο νησί μετά από αυτές που είχαν οργανωθεί στο λιμάνι της Σούδας, στα Χανιά και στη Μονή Αρκαδίου, στο Ρέθυμνο.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση έφτασαν στη Χώρα Σφακίων με ιδιωτικά μέσα και λεωφορεία ενώ ως τόπος συγκέντρωσης είχε οριστεί ο χώρος στο λιμάνι της Χώρας.

Μετά από ομιλίες των διοργανωτών της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες επιβιβάστηκαν σε πλωτά μέσα, φουσκωτά και αλιευτικά σκάφη καθώς και στο πλοίο που εκτελεί τοπικά δρομολόγια, και έκαναν συμβολικό αποκλεισμό της θαλάσσιας οδού από τα Σφακιά προς την Γαύδο, βγαίνοντας στα ανοικτά, σε ακτίνα περίπου 3 ναυτικών μιλίων.

Εν πλω άναψαν πυρσούς ενώ στο πλοίο που μετέφερε όσους δεν είχαν σκάφη υπήρχε ένα πανώ κατά της καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών το μήνυμα και αυτής της κινητοποίησης ήταν: «Να μην επιτραπεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς η καταστροφή των χημικών της Συρίας εν πλω στη Μεσόγειο μέσω της διαδικασίας της υδρόλυσης». Στην κινητοποίηση παρέστη ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ο οποίος από το πρωί πραγματοποιεί περιοδεία στην Κρήτη. Παρέστησαν επίσης βουλευτές και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από όλη την Κρήτη.

Τι συμβαίνει όταν σε μια σταλιά νησάκι μέσα σε ελάχιστα 24ωρα κινητοποιούνται οι 2.000 από τους 2.500 κατοίκους και δεν υπάρχει ούτε μια αράδα στα μίντια; Τίποτα παραπάνω από αυτό που τα Μέσα αποκαλούν «κανονικότητα»: τα κινήματα δεν υπάρχουν στην τηλεοπτική δημοκρατία, ακόμα κι αν, όπως σήμερα και αύριο, χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται στους δρόμους ή εν πλω. Οπως κάνουν αυτή την ώρα οι κάτοικοι των Κυθήρων, που υποδέχονται από τον Πειραιά το σκάφος «Αγιος Νικόλαος» ώστε να συνεχίσουν μαζί του το μακρύ ταξίδι μέχρι την Κρήτη, όπου από τη Χώρα Σφακίων θα αναπτύξουν αύριο μια αλυσίδα από αλιευτικά σκάφη, φουσκωτά και επιβατικά, δημιουργώντας μια συμβολική γραμμή απαγόρευσης της θαλάσσιας διέλευσης από τη Μεσόγειο του πλοίου που μεταφέρει τα χημικά από τη Συρία. Η επιλογή της Κυριακής 27/4 δεν έγινε τυχαία καθώς σήμερα προβλέπεται να ξεκινήσει και η επιχείρηση μεταφοράς των χημικών στα διεθνή χωρικά ύδατα μεταξύ Κρήτης και Μάλτας, όπου θα γίνει και η υδρόλυση πάνω στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray.

Επικοινωνιακός αποκλεισμός

«Ολόκληρα τα Κύθηρα έχουν ξεσηκωθεί. Δεν υπάρχει κάτοικος που να μη συμμετέχει στις διαμαρτυρίες», μας λέει ο ζωγράφος και υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Χάρος. «Μέσα σε ελάχιστες μέρες μαζεύτηκαν οι υπογραφές των κατοίκων και στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν νέοι άνθρωποι. Και τα μίντια δεν αναφέρουν καν τα γεγονότα. Εκτός από την “Εφημερίδα των Συντακτών”, έχουν επιβάλει μπλάκ άουτ». Ετσι, λοιπόν, για να σπάσουν τον επικοινωνιακό αποκλεισμό τους οι διαδηλωτές φιλοξενούν επάνω στο καράβι την ομάδα του «Ομνια» που θα μεταδίδει ζωντανά εικόνα και θα «ανεβάζει» φωτογραφίες από την αποστολή. Και δεν μιλάμε για ένα τυχαίο πλεούμενο, αλλά για το γνωστό σκάφος «Αγιος Νικόλαος» της Πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα» που αποτελεί ένα από τα δυο ελληνικά ψαροκάικα που έσπασε για πρώτη φορά έπειτα από 41 χρόνια τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. «Το καράβι μας πραγματοποίησε κι άλλα ταξίδια στη Μεσόγειο για άλλους καλούς σκοπούς. Τον Αύγουστο του 2008 ήταν ενάντια στη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα, τώρα είναι η μεγάλη απειλή για τα οικοσυστήματα και την κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων της Μεσογείου», μας λέει ο Βαγγέλης Πισσίας, καθηγητής διαχείρισης υδάτινων πόρων και υποψήφιος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. «Η κινητοποίηση της Κρήτης βαδίζει στον δρόμο που άνοιξαν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής. Δεν βλέπουμε άλλο τρόπο να αποτρέψουμε αυτόν τον μεγάλο και αδικαιολόγητο κίνδυνο, από την ανάληψη της ευθύνης για την υπεράσπιση των τόπων της χώρας μας από τους ίδιους της τους ανθρώπους». 

Πηγή: efsyn.gr, left.gr