4418561_11-1-743515503_900x562_autocropΗ Μαρία Φρανσέσκα πέθανε αιφνίδια  μόλις δύο μήνες μετά τη γέννηση της, ανήμερα τα Χριστούγεννα. Το κοριτσάκι ήταν Ρομά κι έζησε τη σύντομη ζωή του στην παραγκούπολη του Σαμπλάν, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Παρίσι. Μετά το θάνατο της οι γονείς της που είναι χριστιανοί έκαναν αίτηση στο δημαρχείο της πόλης για να ταφεί το κοριτσάκι στο τοπικό νεκροταφείο προκειμένου να μπορούν να επισκέπτονται το μνήμα της κόρη τους. Η απάντηση που πήραν ήταν όμως όχι μόνο αρνητική, αλλά και εξοργιστική. «Έχουμε προτεραιότητες», ήταν η απάντηση του δημάρχου του παριζιάνικου προαστίου, που προφανώς δεν συγκαταλέγει στις προτεραιότητες του αυτές τους Ρομά .

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, ο Κριστιάν Λεκλέρκ, ο συντηρητικός δήμαρχος του Σαμπλάν απέρριψε την ταφή του βρέφους 10 εβδομάδων επειδή όπως είπε το κοιμητήριο «είχε λίγους διαθέσιμους τάφους». «Έχουμε περιορισμένη διαθεσιμότητα. Υπάρχει ένα κομμάτι γης στο πίσω μέρος του νεκροταφείου, αλλά κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ» απάντησε ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας  ότι -κατά περίπτωση- «τάφοι παραχωρούνται σε συμβολικές τιμές – και επειδή η συντήρηση τους κοστίζει, προτεραιότητα έχουν όσοι πληρώνουν τους δημοτικούς φόρους».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την οργή πολιτών και ακτιβιστών, καθώς και την καταδίκη του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «η άρνηση της ταφής ενός παιδιού εξαιτίας της καταγωγής του» αποτελεί «προσβολή στη μνήμη του, προσβολή στις γαλλικές αξίες».

Θέση με ανάρτηση της στο Twitter πήρε και η Γαλλίδα υπουργός για την οικογένεια Λοράνς Ροσινιόλ, η οποία έγραψε ότι το γεγονός αποτελεί «απάνθρωπο εξευτελισμό» της οικογένειας και πρόσθεσε το hashtag #honte που σημαίνει «ντροπή».

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση την τοπικής ακτιβιστικής οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ρομά. «Είναι εξοργιστικό! Δεν μπορείς να αρνείσαι μια σπιθαμή γης σε δυο γονείς για να θάψουν το μωρό τους. Είναι πρωτάκουστο! Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη βιώσει τραγωδίες και βρίσκονται και σε διαδικασίες εκδίωξης», είπε η Ιβ Ντεζαρνάν της οργάνωσης Αλληλεγγύης Πολιτών, που επικοινώνησε με τον δήμαρχο της κοντινής πόλης Βισού, Ρισάρ Τρινκουιέ, ο οποίος και δέχθηκε να βοηθήσει, λέγοντας ότι αποτελεί «ζήτημα ανθρωπιάς».

«Ο πόνος της μητέρας που κουβαλούσε το παιδί για εννέα μήνες και το έχασε μετά από δυόμισι μήνες δεν πρέπει να γίνει χειρότερος» δήλωσε ο δήμαρχος Ρίτσαρντ Τρινκουιέρ.

Έτσι η ταφή θα γίνει τελικά στο  Βισού, που απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από το Σαμπλάν, με την δαπάνη να μοιράζονται οι αλληλέγγυες οργανώσεις.

Μετά την κατακραυγή ο δήμαρχος που αρνήθηκε την ταφή επιχείρησε να «τα μαζέψει», λέγοντας στο στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν τάχθηκε «ποτέ κατά της ταφής», και υποδεικνύοντας δημοσιογράφο της εφημερίδας ως τον υπαίτιο του ζητήματος, καθώς όπως είπε είχε χρησιμοποιήσει τη δήλωσή του εκτός πλαισίου.  Ο δήμαρχος δήλωσε ότι έδωσε τη δυνατότητα το μωρό να ταφεί είτε στο Κορμπέιγ, είτε στο Σαμπλάν και τόνισε ότι ο ίδιος ήταν ανοιχτός σε οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές. Παραδέχεται, πάντως, ότι η απάντησή του μπορεί να μην ήταν ξεκάθαρη και να μπέρδεψε.

Σημειώνεται ότι το μωρό πέθανε από σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου. Η οικογένεια της μικρούλας που έφυγε πριν καλά καλά έρθει στη ζωή, ζει μαζί με περίπου 80 άτομα σε μια γειτονιά-σκουπιδότοπο με παραπήγματα, χωρίς τρεχούμενο νερό και ρεύμα.

πηγή: http://tvxs.gr/