D81BC53B2520C437F4AE8257AE7C1B68Με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας για το διήμερο ελέω Ecofin.
Ωστόσο, συνδικάτα, κόμματα και φορείς έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις στην πλ.Κλαυθμώνος, την Ομόνοια και τα Προπύλαια. Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό το απόγευμα. Στη συμβολή των οδών Σταδίου και Ομήρου αστυνομικοί έχουν δημιουργήσει μπλόκο ώστε να μην επιτρέψουν στους διαδηλωτές να προσεγγίσουν στο Σύνταγμα.
Για να αιτιολογηθεί η απόφαση της απαγόρευσης συγκεντρώσεων γίνεται επίκληση της παρουσίας σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων και ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ.
Συγκεντρώσεις είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, η ΟΛΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοι φορείς.
 Καθώς αναμένεται να συμμετάσχει σημαντικός αριθμός πολιτών στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των συνόδων των υπουργών οικονομικών της ΕΕ, αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η πραγματοποίησή τους (δυνάμει του άρθρου 11, παρ. 2 του Συντάγματος).
 Στο σκεπτικό της αστυνομίας αναφέρεται ότι υπάρχει η πιθανότητα να παρεισφρήσουν άτομα τα οποία, βάσει πληροφοριών των διωκτικών αρχών, είναι αποφασισμένα να επιχειρήσουν βίαιες ενέργειες.
 Παρά την απαγόρευση των κινητοποιήσεων, τα συνδικάτα επιμένουν στην πραγματοποίηση συγκεντρώσεων.
Εν τω μεταξύ αντίθετοι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων είναι και οι Οικολόγοι Πράσινοι οι οποίοι τονίζουν: “Για μία ακόμη φορά επιχειρείται ο περιορισμός θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, παρά την αυξημένη τυπική ισχύ που αυτά έχουν σύμφωνα με το Σύνταγμα. Σε αυτή τη λογική η Κυβέρνηση με μία -δυστυχώς όχι καινοφανή- απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αντί να προάγει το σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων την περίοδο της Προεδρίας της στην ΕΕ, εκθέτει για μια ακόμη φορά τη χώρα μας, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις πολιτών εν όψει της συνόδου του Ecofin και του Eurogroup στο Ζάππειο για την Τρίτη και την Τετάρτη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προληπτική περιστολή δικαιώματος. Θυμίζουμε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι προστατεύεται συνταγματικά (Άρθρο 11 Σ.), αλλά και από διεθνείς συμβάσεις (άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άρθρο 21 του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων) και ανήκει στις θεμελιώδεις ελευθερίες που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι περιορισμοί στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι επιτρεπτοί μόνο κατά την περίπτωση στην οποία προβλέπονται από το ίδιο το Σύνταγμα ή από νόμο, εφόσον  συμφωνούν με την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25, παράγραφος 1 του Συντάγματος). Η προληπτική απαγόρευση της ελεύθερης συγκέντρωσης προσώπων δεν είναι σύμφωνη ούτε με το πνεύμα του Συντάγματος, ούτε με το διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι οι απαγορεύσεις συναθροίσεων και συγκεντρώσεων βασίζονται στο νομοθετικό διάταγμα 794/1971 που εκδόθηκε επί της χουντικής κυβέρνησης της 21ης Απριλίου. Στην ίδια φιλοσοφία το άρθρο 171 του Ποινικού Κώδικα ορίζει ότι «όποιος μετέχει σε δημόσια συνάθροιση – που απαγορεύτηκε νόμιμα από την αρμόδια αρχή – τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή», χωρίς ο νομοθέτης να δίνει στο δικαστήριο την αρμοδιότητα να κρίνει τη σκοπιμότητα της απαγόρευσης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου για τον  περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, πόσο μάλλον όταν είναι προληπτικός και δεν ακολουθεί τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Παράλληλα, ζητούμε την άμεση κατάργηση του νομοθετικού διατάγματος, καθώς και κάθε διάταξης που είναι αντίθετη με το πνεύμα του Συντάγματος αναφορικά με την προστασία των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων”.