Σκάφος με 28 μετανάστες αναποδογύρισε ενώ ρυμουλκούνταν από σκάφος του ελληνικού λιμενικού και 12 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στην καμπίνα. Μια γυναίκα και ένα παιδί 5 ετών εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ δέκα ακόμη άτομα (2 γυναίκες και 8 βρέφη και μικρά παιδιά) αγνοούνται. Σύμφωνα με μαρτυρίες των επιζώντων προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το σκάφος του Λιμενικού τούς ρυμουλκούσε με ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές! «Τα ναυάγια αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν απλά ατυχήματα από τη στιγμή που επαναλαμβάνονται συνεχώς και η λίστα θανάτου μεγαλώνει» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέρου

Εικόνες από την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Ενημέρωση, Τρίτη 21/1:

11.00 μ.μ.: Ευθύνες στο Λιμενικό προκύπτουν από τις μαρτυρίες των επιζώντων

Οι επιζώντες από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι κατέθεσαν αυτοπροσώπως σε εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πως το σκάφος του ελληνικού λιμενικού τους ρυμουλκούσε με μεγάλη ταχύτητα, όχι προς ελληνικό έδαφος αλλά προς τις τουρκικές ακτές, εν μέσω θαλασσοταραχής.

Το σκάφος ανατράπηκε και 9 παιδιά, 1 έως 10 ετών σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μαζί με 3 γυναίκες αγνοούνται και πιθανότατα βρήκαν το θάνατο (όπως αναφέρει η ΥΑ, «Μια γυναίκα και ένα παιδί 5 ετών εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ δέκα ακόμη άτομα (2 γυναίκες και 8 βρέφη και μικρά παιδιά) αγνοούνται»).

Το προφανές ερώτημα, που θέτει και η Αρμοστεία, είναι «πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση»…

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας για το τραγικό γεγονός (διαβάστε αναλυτικά στο κεντρικό μας θέμα):

«Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας μετέβη το μεσημέρι της Τρίτης 21 Ιανουαρίου στη Λέρο, όπου μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες από το Λιμενικό, και συνομίλησε μαζί τους καθώς και με τις Λιμενικές Αρχές.

(…)

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών.

«Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Laurens Jolles, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Νότια Ευρώπη».

Στην ίδια δημοσίευση, αναφέρεται και η εκδοχή των λιμενικών: «Σύμφωνα με πληροφορίες των Λιμενικών Αρχών, το πλοιάριο είχε εντοπιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 19 Ιανουαρίου, ακινητοποιημένο και χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο, συνεκτιμώντας την κατάσταση και τις κακές καιρικές συνθήκες, ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης με ρυμούλκησή του προς το Φαρμακονήσι. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, μεγάλος αριθμός των επιβαινόντων συγκεντρώθηκε στη μία πλευρά του πλοιαρίου, με αποτέλεσμα την ανατροπή και τη βύθισή του».

Αυτή είναι και η εκδοχή που διαδόθηκε ευρέως. Με τη μαρτυρία όμως των διασωθέντων, μόνων άλλων άλλωστε μαρτύρων του περιστατικού, γεννάται πλέον τεράστιο ζήτημα διερεύνησης των πραγματικών περιστατικών, της απόδοσης ευθυνών για την απώλεια 12 ζωών. Και ας σημειωθεί πως η τακτική των επαναπροωθήσεων δεν αναφέρεται καθόλου σπάνια ως πρακτική του Λιμενικού -μαζί με την «ασφαλή αποτροπή» που συνίσταται στην εγκληματική πρόκληση κυματισμού από ελληνικά λιμενικά σκάφη προς τις σάπιες βάρκες που συνήθως χρησιμοποιούν οι μετανάστες. (διαβάστε αναλυτικά τι λέει η Ύπατη Αρμοστεία)

Η ενημέρωση ως το μεσημέρι της Τρίτης 21/1:

Σύμφωνα μετο tvcosmos της Ρόδου, το πρωί της Δευτέρας το λιμενικό εντόπισε το 8μετρο ξύλινο αλιευτικό τουρκικού τύπου με 28 επιβαίνοντες, 2 Σύρους και οι υπόλοιποι από το Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης κάποιος έπεσε στη θάλασσα και οι υπόλοιποι μετακινήθηκαν προς εκείνη την πλευρά της βάρκας για να τον πιάσουν, με αποτέλεσμα να χαθεί το κέντρο βάρους της βάρκας και να ανατραπεί.

Οι άνδρες του λιμενικού κατάφεραν να περισυλλέξουν τα 16 άτομα, όμως σε δύο λεπτά μέσα η βάρκα βούλιαξε και αυτοί που ήταν στην καμπίνα – στο σύνολο τους 9 παιδιά και τρεις γυναίκες – δεν κατάφεραν να βγουν, με αποτέλεσμα να βυθιστούν και να θεωρούνται αγνοούμενοι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, πρόκειται για παιδιά ηλικίας από 1-10 ετών.

Οι άνεμοι στην περιοχή έπνεαν νοτιοανατολικοί με ένταση 5 μποφόρ.

Στο βίντεο του tvcosmos, οι άνθρωποι που επέβαιναν στη βάρκα κατεβαίνουν συντετριμμένοι από το σκάφος του λιμενικού στο λιμάνι της Λέρου, κάποιοι με δάκρυα στα μάτια, και μπαίνουν στη σειρά από τους άνδρες του λιμενικού. Ανάμεσά τους ένα μόνο παιδί τυλιγμένο σε κουβέρτα στην αγκαλιά ενός άντρα.

Ίσως και μόνο αυτό το βίντεο θα έπρεπε να αρκεί για να αναθεωρηθεί όλο το ανατριχιαστικά απάνθρωπο καθεστώς της «Ευρώπης-φρούριο» που καταδικάζει χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν τόσο επικίνδυνους μεταναστευτικούς δρόμους.

Ενημέρωση, Δευτέρα 20/1, 18:40

Άκαρπες παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων μεταναστών. Το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν ανετράπη και βυθίστηκε κατά την επιχείρηση ρυμούλκησής του από περιπολικό του Λιμενικού.

Η ενημέρωση του ΑΠΕ το πρωί της Δευτέρας:

Σε εξέλιξη εκτεταμένες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, για τον εντοπισμό αγνοούμενων μεταναστών.

Ειδικότερα, 1,5 ναυτικό μίλι από το Φαρμοκονήσι, σκάφος του λιμενικού εντόπισε ακινητοποιημένο αλιευτικό, με μετανάστες, πιθανόν από μηχανική βλάβη.

Το πλωτό του λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό, αλλά από αδιευκρίνιστη αιτία δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα.

Τότε οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει. Έως τώρα έχουν διασωθεί 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους μετανάστες, 12 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Στη θαλάσσια περιοχή γίνονται έρευνες από ένα ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού, ένα πλωτό, ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού και απο ένα ελικόπτερο super puma.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέρου: «Μετατρέπουν την περιοχή του Αιγαίου σε θαλάσσιο νεκροταφείο»

«Άλλη μια τραγωδία στη θάλασσα του Αιγαίου. Έξω από το Φαρμακονήσι, πλοιάριο με μετανάστες και πρόσφυγες βυθίστηκε (κάτω από αδιευκρίνηστες συνθήκες) με αποτέλεσμα να αγνοούνται 12 γυναικόπαιδα (9 παιδιά και 3 γυναίκες). Τα ναυάγια αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν απλά ατυχήματα από τη στιγμή που επαναλαμβάνονται συνεχώς και η λίστα θανάτου μεγαλώνει. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που δεν σταματάει να δημιουργεί θύματα, είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θεωρεί τους πρόσφυγες εγκληματίες και έχει σαν στόχο τη θανάσιμη καταδίωξη των ανθρώπων που κυνηγημένοι από πολέμους, διώξεις και πείνα, αναζητούν ένα καταφύγιο.

Η μεταναστευτική πολιτική που θέλει να αναδείξη η κυβέρνηση από τη θέση της προεδρίας της Ευ. Ένωσης μετατρέπει την περιοχή του Αιγαίου σε θαλάσιο νεκροταφείο. Αυτή η πολιτική, με το απάνθρωπο και αποκρουστικό προσωπό της, πρέπει να ανατραπεί.»

(πηγή left.gr)