3001Την Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015, η Petra De Sutter, τρανς βουλευτής, καθηγήτρια πανεπιστημίου και γυναικολόγος, έκανε μία πολύ προσωπική και συγκινητική ομιλία επί του Ψηφίσματος για τα τρανς δικαιώματα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ακολουθεί η ομιλία της.

Ms DE SUTTER (Βέλγιο) – Ως τρανς γυναίκα η ίδια, και ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης, δεν θα μπορούσα παρά να μιλήσω σήμερα το απόγευμα. Το σχέδιο Ψηφίσματος για τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι στην Ευρώπη, είναι μία μοναδική επίπονη προσπάθεια κατά πολλούς τρόπους, και θέλω να συγχαρώ την Deborah Schembri και την ομάδα της που κατάρτισε το Ψήφισμα για την εξαντλητική δουλειά και έρευνά της, την αφοσίωσή της στο θέμα και τις σχολαστικές της εισηγήσεις.

Η άγνοια φέρνει φόβο, και ο φόβος γεννά αποστροφή και μίσος. Αυτός είναι ο μηχανισμός όλων των διακρίσεων και της βίας σε όλο τον κόσμο. Το Ψήφισμα αυτό θα συνεισφέρει σε μία καλύτερη κατανόηση των τρανς ζητημάτων, και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο καταπολέμησης των διακρίσεων πρώτιστα και απλά συζητώντας το θέμα, και στη συνέχεια αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένα τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι.

Αποτελεί μία αλήθεια ότι το να είσαι τρανς το 2015 αποτελεί από μόνο του αιτία για διακρίσεις και βία στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Εγώ η ίδια βίωσα ένα πολύ οδυνηρό προσωπικό ταξίδι προτού να αντιληφθώ ποια πραγματικά είμαι, και αυτή η κρίση ταυτότητας με έφερε στις παρυφές του θανάτου. Επιβίωσα, όμως πολλοί τρανς άνθρωποι δεν τα κατάφεραν. Εξακολουθώ να είμαι ευγνώμων για τη βοήθεια και τη κατανόηση που έλαβα από πολλούς ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο και στο Νοσοκομείο που εργάστηκα όταν έκανα το coming out μου, πριν από 10 χρόνια. Ωστόσο πολλές και πολλοί τρανς άνθρωποι δεν ήταν τόσο τυχεροί όσο εγώ. Έχασαν τις δουλειές τους, τους φίλους τους, τους συντρόφους τους, και μερικές φορές τις ζωές τους λόγω της άγνοιας, του μίσους, των διακρίσεων και της βίας. Σε όλο τον κόσμο, ένα με δύο τρανς άτομα δολοφονείται κάθε τρεις ημέρες απλά γιατί είναι τρανς, και συχνά θυματοποιείται το θύμα και όχι ο δολοφόνος. Το 41% των τρανς ανθρώπων έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας μία φορά στη ζωή του,  το να είσαι τρανς είναι μία από τις συνθήκες που μπορεί να σε φέρει κοντά στο θάνατο.

Αγαπητοί-ές συνάδελφοι, σας παρακαλώ δώστε στο Ψήφισμα αυτό, τη προσοχή που του αξίζει. Το να είσαι τρανς δεν είναι ασθένεια, και δεν είναι αμαρτία. Αποτελεί μόνο μία διακύμανση στο φάσμα του φύλου, ένα παράδειγμα της πλούσιας ποικιλομορφίας του ανθρώπινου είδους, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαίωμα η διακριτική μεταχείριση συνανθρώπων μας λόγω της ταυτότητάς τους. Σας ζητώ να διαδώσετε αυτό το μήνυμα ενόρασης στα κοινοβούλιά σας και να το βάλετε στο υψηλότερο σημεία της ατζέντας σας, διότι μπορεί να σώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Σας ζητώ, εσάς που αντιπροσωπεύετε χώρες που τα LGBT δικαιώματα ήδη προστατεύονται ή λιγότερο να ακολουθήσετε το παράδειγμα της Μάλτας, όπου η ταυτότητα φύλου έχει αναγνωριστεί ως κάτι που μόνο το ίδιο το άτομο μπορεί να βιώσει, και να δώσετε το νομικό δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Αφαιρέστε από τις νομοθεσίες σας τις ετικέτες παθολογικοποίησης και την προϋπόθεση της στείρωσης, και δώστε στους τρανς ανθρώπους πλήρη δικαιώματα, τα ίδια με κάθε πολίτη της χώρας σας.

Αγαπητοί-ές συνάδελφοι, σας ζητώ, στο όνομα όλων των αδελφών μου εκεί έξω, να βάλετε αυτό το Ψήφισμα στις καρδιές σας. Στην μάχη κατά των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι, μπορείτε εσείς, για λογαριασμό αυτών των ανθρώπων, να κάνετε τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Σας ευχαριστώ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ κυρία de Sutter. Δεν συνηθίζεται από μία Πρόεδρο να κάνει αυτή τη δήλωση μετά την ομιλία μέλους της Διάσκεψης, αλλά εγώ θα το κάνω. Το μόνο που θα ήθελα είναι να σας ευχαριστήσω, μέσα απ’ την καρδιά μου.

Μετάφραση: Αφροδίτη Παπαγεωργίου

πηγή:http://www.transs.gr/